Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar optimističan

Linić: Končar je neodgovoran partner za rekonstrukciju brodogradilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar financija Slavko Linić izjavio je u Bruxellesu da je potencijalni kupac nekoliko hrvatskih brodogradilišta u poteškoćama Danko Končar neodogovoran partner s kojim će se teško provesti restrukturiranje tih brodogradilišta.

'Pokazuje se da je točno moje mišljenje da je Danko Končar od početka bio neodgovoran partner vladi za restrukturiranje. To je čovjek koji je kroz medije slao priče i poruke, koristio moć da novcima može slati PR poruke, a da se nije ozbiljno pripremao za preuzimanje brodogradilišta. Samim tim bivšu vladu je doveo u goleme neprilike i nas kao novu vladu', rekao je ministar Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije.

Pročitajte i ovo Tko će graditi Hrvatsku? (Foto: Dnevnik.hr) nema radnika Gradilišta sve više, a radnika sve manje: Tko će dovršiti pruge, ceste, mostove, luke... Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Sljedeći dani presudni Ministar Horvat: Još čekamo povratnu informaciju o brodogradilištima Uljanik i 3. maj iz Kine

>> Sindikat metalaca: Do 1. travnja želimo znati hoće li se brodogradilišta privatizirati

Linić je rekao da Hrvatska ima jako malo vremena, do lipnja sljedeće godine, da je s postojećim ulagačima teško razgovorati i da je osnovno pitanje sada postoji li još netko tko je voljan u suradnji s državom provesti restrukturiranje brodogradnje.

Postavljaju nemoguće uvjete

'Ostaje nam još samo godina i nekoliko mjeseci da udovoljimo zahtjevima i obvezama koje smo potpisali s Europskom komisijom, što znači restrukturiranje brodogradnje kroz privatizaciju ili stečaj. Malo je vremena i s postojećim ulagačima i kupcima teško ćemo razgovorati jer postavljaju nemoguće uvjete i sada je osnovno pitanje postoji li netko drugi ili će brodogradnja imati velikih problema', rekao je Linić.

Za privatizaciju Brodosplita zainteresirana je samoborska tvrtka DIV, a Jadranska ulaganja Danka Končara zainteresirana su riječki 3. maj, trogirsko brodogradilište i Kraljevicu. Linić je rekao da nema potreba za novima natječajem i da je bitno 'naći nekoga tko je voljan s državom baviti se restruktiriranjem i održavanjem brodogradnje na europskom i svjetskom tržištu'.

Ministar financija je rekao da se postojeći ulagači boje brodogradnje, da nisu bili prisutni u industriji izgradnje brodova i da 'nisu sposobni nositi taj teret'. "To je neugodna situacija za vladu i nešto ćemo morati učiniti", rekao je.Dodao je da stečaj podrazumijeva mogućnost preustroja, ali da je to kod brodogradnje skoro nemoguće obaviti.

Ne vidi budućnost Vjesnika

Slavko Linić izjavio je i da ne vidi budućnost za dnevni list Vjesnik jer ne postoji proizvod koji je zanimljiv tržištu. 'Ne znam koga više zanima priča o Vjesniku. Sve je vrlo jasno, Vjesnik nije proizvod, nije ime, nema imovine, nema tržište i osim 98 zaposlenih koji žele raditi, ne predstavlja ništa. Jednostavno ne vidim budućnost za tu tvrtku', rekao je Linić.

Linić je u utorak u Bruxellesu kao promatrač sudjelovao na sastanku Vijeća za gospodarstvo i financije EU-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene