Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vjerujem u rješenje'

Linić: Kod Imunološkog zavoda nisu postojali uvjeti za stečaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavko Linić rekao je kako kod Imunološkog zavoda nisu postojali uvjeti za stečaj te da vjeruje u pronalaženje rješenja za tu tvrtku.

Ministar financija Slavko Linić ističe kako bi Imunološki zavod svojim poslovanjem mogao vraćati kredit za nužna ulaganja i da to ne bi bilo opterećenje za proračun.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Ilustracija Brutalna prijevara Htio uložiti novac pa učinio kobnu stvar: Ostao bez čak 170 tisuća eura

'Po mom mišljenju, pogotovo kao osobe za koju su često znali reći da simpatiziram stečejeve, smatram da kod Imunološkog zavoda nisu postojali uvjeti za stečaj. Nisu postojali iz razloga što niti su blokirani, niti imaju dospjele obveze, niti imaju gubitke', kazao je ministar Linić gostujući na Hrvatskom radiju.

Kod Imunološkog se pojavio problem onog trenutka kad mu je regulator oduzeo ovlaštenja za rad odnosno licence za cjepiva i za krvne pripravke. Prema tome, nije bilo više mogućnosti daljnje proizvodnje bez ulaganja u potpuno drugačije uvjete, kazao je.

Vrdoljak: Da se netko brinuo o Imunološkom, danas ne bi propao!

Dodao je kako su kao ministri oko toga problema razgovarali i vrlo jasno se dogovorili da je potrebno pronaći adekvatan prostor, osigurati kredit za ulaganje u prostore, osigurati zdravstvene uvjete kako bi se mogle povratiti dozvole, a pored toga se razmišljalo da li naći neke strateške partnere iz razloga jer postoji bojazan da će cijela procedura investicije i vraćanja licenci trajati više od godinu dana.

To znači da u godinu dana treba pronaći rješenje kako s nekim drugim prostorima, s nekim drugim licencama opstati na tržištu, istaknuo je Linić. U tome je bilo nekih problema i nejasnoća, ali kazao je kako vjeruje da će se Vlada u tom dijelu vratiti na onu početnu ideju, to znači privesti svrsi prostore, uložiti u prostore, no potrebno je i naći rješenje za tih godinu dana za povrat licenci.

Linić je kazao i kako je osnovni problem u tome zašto se tako dugo čekalo, zašto se eventualno Imunološki ranije nije privatizirao, jer to može biti i djelatnost s privatnim ulagačima jer je trebalo uložiti u kvalitetu prostora i sigurnost proizvodnje. Vjerujem da stečaj nije rješenje i možda se vratimo na prijašnje rješenje - vlastitu investiciju, ulaganje, jer rezultati poslovanja s malo većom cijenom jamče povrat tih sredstava i neće biti opterećenja za proračun, istaknuo je.

Upitan kako komentira jučerašnju izjavu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da se u ovoj situaciji s proračunom i deficitom nije moglo naći 200 milijuna kuna za ulaganje i je li on (Linić) sklon ideji da država uloži sredstva u Imunološki, Linić je kazao kako Imunološki zavod ima takve proizvodnje koje osiguravaju redovito i pozitivno poslovanje i vraćanje bilo kojeg kredita.

Vraćanje kredita ne bi nikada palo na teret proračuna, to je bilo u raspravama oko sudbine Imunološkog jasno rečeno, istaknuo je Linić. Ostaje pitanje, napomenuo je, da li je potrebno da Imunološki bude u vlasništvu države, jer razvoj cjepiva je nešto u čemu može pomoći i neka privatna tvrtka. Uopće ne dolazi do dvojbe bi li proračun bio opterećen sa ulaganjem u Imunološki, jasno i glasno ne bi, kazao je Linić te ponovio kako bi Imunološki zavod svojim poslovanjem mogao vraćati kredite. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene