Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O stečaju zavoda

Vrdoljak: Da se netko brinuo o Imunološkom, danas ne bi propao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Predložili ste sudu da prekine stečaj. Nije li sada kasno? Zašto je uopće došlo do stečaja?

Kako je gospodin Gajnik rekao – dugogodišnja nebriga, trošenje, neinvestiranje i zaduživanje su doveli do toga da su ljetos izgubili licencu za krvne derivate, a to je njima 60 posto prihoda. U tome trenutku je ugroženo funkcioniranje Imunološkog zavoda. Da je netko brinuo o tome, desecima godina prije investirao u prostor u opremu, oni ne bi došli u ovu situaciju. Moram se osvrnuti i na gospodina Gajnika – on je vrlo profesionalno radio svoj posao, on je dao sve od sebe i jest – informirao je u osmom mjesecu. Imali smo sastanak u osmom mjesecu, Grčić, Mrsić, Linić i ja smo tražili način kako naći 200 milijuna kuna. Nije bilo moguće u proračunu pronaći taj novac kako bi dodatno investirali u Imunološki zavod i tada krenuli u program restrukturiranja.

Ministarstvo gospodarstva: Nisu stečeni uvjeti za stečaj Imunološkog

Je li to bilo možda prekasno, čuli ste i sami da vas je bivši direktor Gajnik, koji je, usput rečeno, i čovjek iz HNS-a kazao da se 'pravite grbavi' i da ste sve znali. Koliko je vremena bilo dovoljno i jeste li mogli nešto poduzeti?

Ako sam se pravio grbav da nisam mogao naći 200 milijuna kuna, nisam ih mogao naći, ali smo napravili dubinsko snimanje i krenuli u potragu za strateškim partnerom koji je preuzeo, mislim, 20. prosinca Državni ured za upravljanje državnom imovinom i oni su trebali završiti proces restrukturiranja s ulaskom strateškog partnera kako bi proizvodnju i zaposlenost zadržali u Hrvatskoj. Mogao je još izdržati mjesec dva dana, meni je bio cilj da izdržimo do 3. mjeseca da izbjegnemo stečaj, da država dijelom vlasništva ostane u tvrtkama koje bi se osnovale. To je bila konačna ideja koju smo u devetom mjesecu donijeli. Nažalost, Trgovački sud je bio brži i proglasio stečaj. Mislim da bi dva mjeseca pomoglo da strateški partner uđe. Svakako je bio nužan zbog novog, svježeg kapitala kojeg danas država nema zbog neinvestiranja, zbog dugova i zbog svega što se dogodilo u povijesti Imunološkog zavoda. To je bio cilj, ali nismo stigli u dva mjeseca.

Ima li takvog partnera?


Mislim da će biti. Čujete sindikate, čujete djelatnike- svi govore da je to visoko profitabilna djelatnost. Kako je moguće da netko u zadnjih deset godina u visoko profitabilnoj djelatnosti radi u prostorima koji su apsolutno neadekvatni i nema opremu znajući da će, kada uđemo u Europsku uniju, izgubiti licencu? To jest visoko profitabilna djelatnost, gdje su profiti prije završavali, to ne znam. Da je bila nebriga – bila je. Mislim da će se, zato što je visoko profitabilna djelatnost, zadržati se u Hrvatskoj i da ćemo imati proizvodnju virusnih bakterioloških cjepiva, da ćemo imati krvne derivate sa strateškim partnerom.

Imunološki nije, na žalost, jedini problem u državi. Nezaposlenost je prešla 370 tisuća ljudi. 300 tisuća ljudi je u blokadi. BDP je i dalje u minusu. Država se stalno zadužuje. Obećavali ste investicije, a ništa! Do kada vam građani moraju vjerovati na riječ?

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi Izbori samo što nisu, a Hrvatska stranka reda mora u stečaj Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj''

Naravno da nam treba duži period nego što smo planirali da bi stabilizirali stanje i otvorili vrata novim investicijama. Ja sam nekoliko puta govorio da je 2014. prekretnica, da ćemo sada u ovoj godini pokrenuti niz potpisivanja ugovora koji su se pripremali u zadnjih godinu - dvije te da će ova godina donijeti stabilizaciju pada potrošnje, porast industrijske proizvodnje i, naravno, puno veće investicije. Na taj način pozitivan BDP u 2014. godini. Kada se vrati optimizam, mislim da će taj točak pokrenuti puno brže.

Cijelo smo vrijeme okrenuti prema budućnosti, no nas zanima kakva je situacija sada? Gdje su investicije – bilo strane, bilo domaće, bilo one javnih poduzeća?


Mi ćemo sutra već imati, nakon osnivanja Povjerenstva za strateške investicije, i listu privatnih, a i javnih investicija koje su u pripremi i koje Agencija za investicije i konkurentnost vodi i koji bi mogli ući na listu strateških investicijskih projekata uz pomoć Zakona o strateškim investicijskim projektima gdje dajemo puno povjerenje investitorima da će država napraviti sve ono što je dužna napraviti, a ne kao u povijesti kada se vrlo često znalo dogoditi da država svoje ne odradi. S druge strane, prezentacija svih projekata, volumena investicija u 2014. javnih poduzeća će biti vrlo transparentno prikazana javnosti. Na odgovornost ćemo zvati svaku upravu koja neće svoj plan izvršiti, s kontrolnim točkama koje ćemo utvrditi tromjesečno i polugodišnje.

Kad će se sastati predsjedništvo HNS-a i raspravljati o Čačiću? Mislite li vi da ga treba isključiti iz stranke i zašto?

Mislim da je dosta i sve o tome rekla naša predsjednica i ja sam imao jednu tiskovnu konferenciju u stranci. Stranka je prva, stranka mora biti jedinstvena i nitko nema pravo biti svojom osobnom ambicijom ispred interesa stranke. Predsjedništvo još nije sazvano, mislim da će biti vrlo uskoro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene