Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odrazilo se na bolesnike

Lijepo vrijeme napunilo terase, ali i - ambulante!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznenadni porast temperature, najviše se osjetio u Dalmaciji. Nagle promjene odrazile su se na bolesnike pa je tako zabilježen i povećan broj posjeta ambulantama.

Povećani broj posjeta zabilježili su ponajprije obiteljski liječnici. Neki od njih kažu da su danas imali i od 10 do 20 posto više pacijenata nego inače. To se dovodi u vezu baš s naglom promjenom vremena i skokom temperature zraka. Na tegobe su se najviše žalili kronični bolesnici, a većina njih imala je problema s krvnim pritiskom, glavoboljom i umorom. Teži slučajevi, srećom, nisu zabilježeni.

Pročitajte i ovo Piknik, ilustracija Prvi maj Planirate druženje u prirodi za Praznik rada? Vrijeme bi vas moglo iznenaditi Saharski pijesak stigao do Hrvatske Objavljene satelitske snimke Saharski pijesak stigao u Hrvatsku: "Atmosfera u dijelovima zemlje bit će zamućena"

>> Stiže nam proljeće! Temperature od 20 stupnjeva!

'Ovakve nagle promjene su osobito neugodne kod ljudi koji boluju od bolesti kardiovaskularnog sustava jer kod njih viđamo velike oscilacije u tlaku. Osnovni savjet svim kroničnim bolesnicima jest redovito uzimati svoju terapiju. To vrijedi inače za njih, a osobito onda kad naiđu ovako nekakve posebne okolnosti', rekao je liječnik Damir Biloglav.

Dodajmo ovome da bi osjetljive osobe trebale izbjegavati teške fizičke poslove, uzimati dovoljne količine tekućine i nipošto ne konzumirati alkohol. A liječnici kažu da je ovo najvjerojatnije tek početak većeg broja posjeta ambulantama. Visoke temperature potiču razmnožavanje virusa pa bi zbog toga uskoro mogao uslijediti i prvi ozbiljniji val ovosezonske gripe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene