Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na govor Mesića

'Lijepo je Mesiću biti sova, dati savjet i odletjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec je vezano za izjavu predsjednika Stjepana Mesića o 16 godina pogrešne politike, podsjetio da je predsjednik Mesić u kontinuitetu hrvatske politike i duže od tih 16 godina.

'Predsjednik Mesić u tom je razdoblju bio i predsjednik vlade te je prema tome 'bilo vremena kada je trebalo i moglo se možda i na drukčiji način reagirati vezano uz smjer kojim je Hrvatska išla', rekao je Polančec komentirajući na upit novinara na Zagrebačkom velesajmu govor predsjednika Mesića prigodom otvaranja 85. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

>> Mesić: Sve je žešći sukob oko kolača, a nama nude optimizam

'Nitko od nas ne misli da je kriza prošlost, da nas ne čekaju još uvijek teška i bremenita vremena, ali mislimo da potezi koje smo vukli i koje vučemo i koje ćemo pripremati u narednom razdoblju vode tome da Hrvatska prebrodi 2009. i dočeka oporavak 2010. godine i promjenu smjera gospodarskih aktivnosti', izjavio je Polančec

Osvrnuo se i na vic koji je Mesić ispričao na otvaranju o stonozi koja je zbog obuvanja sto cipela stalno kasnila na posao i prijetio joj je otkaz, pa joj je sova savjetovala da postane ptica, ali ne kaže na koji način, jer su to samo detalji.

'Jasno je da predsjednik u ovom vicu kao mudru sovu između ostalog vidi samog sebe, da se našalim malo, i moram reći da je ta pozicija vrlo zahvalna, možeš napraviti analize, podijeliti savjete, pa se često dogodi da podijeliš savjete koji bi trebali obvezati nekog drugog, a ako taj drugi postupa ili ne postupa po tim savjetima onda je odgovornost na njemu, a ne na onom tko je savjete dao', istaknuo je Polančec.

Dodao je i da, bez namjere da polemizira s uredom predsjednika ili predsjednikom, ni u Mesićevom govoru nije čuo puno preporuka i savjeta. 'Gospodin Mesić je izgleda ipak našao recept kako da stonoga postane ptica, jer nakon što je održao ovdje govor, nakon što je napravio analizu nakon koje nije bilo previše preporuka, sjest će u avion i odletiti na Kubu i s njom pokušati razvijati gospodarske odnos. Za razliku od pet dana na Kubi, mene čeka pet dana u kojima moram tražiti rješenja, zajedno s ostalim članovima vlade, za splitsku željezaru, hrvatsku brodogradnju, likvidnost brodogradilišta i Ine i to je osnovna razlika između člana vlade i uloge predsjednika države', zaključio je Polančec.

Napomenuo je da u prvih osam mjeseci ove godine nije kasnila ni jedna mirovina, plaća niti socijalna davanja i da smo jedna od četiri zemlje u Europi koje bilježe niže stope pada BDP-a u drugom u odnosu na prvo tromjesečje. Dodao je i da je turistička sezona bila iznad svih najoptimističnijih očekivanja što daje razloga za umjereni optimizam.

Vidošević: Biti ću grublji od Mesića

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević izjavio je da će, ako se ne dogodi nikakva promjena, u kritikama biti puno grublji nego predsjednik Republike Stjepan Mesić u svom govoru na otvorenju 85. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma.

'Ako se ne dogodi nikakva promjena, bit ću, vjerujte puno grublji nego je predsjednik Mesić bio danas. Ako Hrvatska napravi zaokret, ako proračunom pokaže da želi živjeti drugačije, ako općinski i gradski proračuni budu strukturirani tako da odgovore vremenu u kojem živimo, onda će svaka izvršna vlast u meni imati najveću potporu', izjavio je Vidošević odgovarajući na pitanje novinara hoće li iduće godine biti u mogućnosti ponoviti ovako kritičan govor kao što je bio danas Mesićev ukoliko bude izabran za predsjednika Republike.

'Ekonomska kriza je reflektor koji je s marginalnih političkih tema skrenuo pažnju na život Hrvata, što je suština kao i poštivanje rada. Radnik u Hrvatskoj nije socijalna kategorija, ni mirovina nije socijalna kategorija već kapital građana kojeg su zaradili i imaju pravo s njim raspolagati. Ne može se živjeti od tuđeg novca, a živjeli smo od prodaje onoga što smo naslijedili, od doznaka iz inozemstva naših gradana i kreditnih zaduženja', rekao je Vidošević.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene