Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Leži u izolaciji

Svi bi trebali pročitati ovu poruku liječnika iz Dubrovnika zaraženog ospicama

Liječnik u ordinaciji, ilustracija (Foto: Thinkstock/Getty)
Liječnik u ordinaciji, ilustracija (Foto: Thinkstock/Getty) Foto: Thinkstock/Getty
U Dubrovniku su ove godine zabilježena četiri slučaja ospica. Od zaraženih, tri su osobe zaposlenici Opće bolnice Dubrovnik. Jedan od njih, liječnik, obratio se javnosti preko Facebooka kako bi pokušao podići svijest o važnosti cijepljenja.

Iako liječnici neprestano upozoravaju kako nije potrebno dizati paniku te da je situacija pod kontrolom, Dubrovnik je među najugroženijim područjima za potencijalnu epidemiju ospica jer je procijepljenost u toj županiji zaista vrlo niska i rizična.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrebne hitne mjere U Europi raste broj slučajeva zarazne bolesti, WHO upozorio: "Ovo je uznemirujuće" Dječji vrtići u Dubrovniku pokreću akcijski plan (Foto: Dnevnik.HR) - 1 Nakon apela liječnika Pravi doktor ili doktor Google? Dubrovčani podijeljeni oko cijepljenja djece protiv ospica, vrtićima nije svejedno

Jedan od zaraženih, liječnik iz Opće bolnice Dubrovnik odlučio se obratiti javnosti preko Facebooka u želji da podigne razinu svijesti o važnosti cijepljenja. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

''Drage Mame i Tate, ja sam doktor u OB Dubrovnik. Trenutno ležim u izolaciji s ospicama, a imam dijete koje ima 10 mjeseci i još nije cijepljeno jer po kalendaru cijepljenja još nije dovoljno staro. Ja sam ospice dobio dok sam bio dežuran, a uredno sam cijepljen, o čemu imam i dokaze.

Htio bih vam skrenuti pažnju na ozbiljnost problema necijepljenja u Dubrovniku, ali i Hrvatskoj. Ja sam, naime, budući da sam bio cijepljen i nisam mislio da imam ospice, bio u kontaktu sa malim bebama od dva mjeseca, trudnicama, svojim djetetom i bolesnicima u bolnici koji su sad pod rizikom da im se nešto ozbiljno dogodi jer neki roditelji (i to njih 60 %) nisu cijepili svoju djecu i mene nije zaštitio kolektivni imunitet.

Ja znam da vas puno misli da cjepivo za moparu uzrokuje autizam, ali to nikada nitko na svijetu nije uspio dokazati. Ako već postoji medicina kojoj neki od vas očito ne vjeruju, onda vas pitam kada dobijete jedan dan infarkt ili karcinom dojke, hoćete li isto reći da imunoterapija uzrokuje neke opskurne bolesti ili da aspirin uzrokuje sljepoću. Da vam dijete, ne daj Bože, ima leukemiju, nećete ga liječiti kemoterapijom jer ista ta kemoterapija uzrokuje druge vrste tumora? Na ovo ćete reći nije isto leukemija i ospice.

Ospice su smrtonosna bolest, a smrtnost je do 30 posto u bolesne djece, transplantiranih bolesnika i ljudi na imunosupresivnoj terapiji. Hoćete li tada reći nekom ocu, majci, bratu, suprugu koji je ostao bez svojeg voljenog: ja bih radije ospice nego autizam. A šire se zrakom.''

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene