Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je pravilnik?

Obiteljski liječnici u apsurdnoj situaciji: Strahuju od prijetnji pacijenata zbog prijave, a ako to ne učine prijete im novčane kazne

Posjeti liječnika tijekom 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr)
Posjeti liječnika tijekom 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Posjeti liječnika tijekom 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Posjeti liječnika tijekom 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Lovac Denis Pehnec (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Lovac Denis Pehnec (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lovac Denis Pehnec (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lovac Denis Pehnec (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izdani recepti tijekom 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Obiteljski liječnici našli su se u apsurdnoj situaciji - policiji moraju prijavljivati promjene zdravstvenog stanja vlasnika oružja. S jedne strane boje se prijetnji pacijenata zbog prijave, s druge im prijete novčane kazne - ako to ne učine. I nakon godinu dana - još nemaju propisan pravilnik, ali imaju zadatak.

Kao vlasnik puške, lovac Denis Pehnec je svakih pet godina morao na liječnički pregled. Posljednjih godinu dana ne mora zbog izmjene zakona, no, jednog dana kontaktirala ga je policija.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Pištolj proizveden u tvornici oružja HS Produkt. Stručnjaci objašnjavaju Zašto su Hrvati ludi za oružjem? Dva su razloga za to, a iza suhoparnih statistika ima jedna caka

"Policija mi je došla uzeti oružje s objašnjenjem da trebam obaviti izvanredan liječnički pregled", otkriva Pehnec.

Prije dvije godine imao je infarkt, a promjenu zdravstvenog stanja obiteljski liječnici prijavljuju policiji. Obavio je pregled, utvrdili su da je i dalje sposoban imati oružje.

"Troškove snosi policijska uprava, oni su to platili za mene, zapravo vratili su mi novce. 500 kuna", napominje Pehnec.

Denis je jedan od 1380 vlasnika oružja koje su policiji ove godine prijavili liječnici. Na zdravstveni pregled upućeno ih je 1087.

Kad vidi znak pištolja u kartonu pacijenta, liječnik Milan Mazalin zna da ispred sebe ima vlasnika oružja.

"Često budem iznenađen tko ima, s druge strane tko nema oružje, od sasvim miroljubivih dama srednjih godina, preko bivših lovaca", kaže liječnik Mazalin.

Nerazumno je, kaže, očekivati da će znati svako stanje pacijenta, može doći i do sukoba. "Neće u svakom slučaju biti problem, ali nekad je dovoljan samo jedan takav krivi da skončaš tragično u toj situaciji".

A ako ne prijavi promjenu zdravstvenog stanja prijeti mu do 5 tisuća kuna novčane kazne. Prijave narušavaju odnos povjerenja liječnika i pacijenta, nezadovoljni su u udruzi Koordinacija hrvatske obiteljske medicine.

"Drugi razlog je bio taj pravilnik koji zna biti dosta širok, ne možemo točno odrediti koje dijagnoze su nespojive s nošenjem oružja", upozorava Vikica Krolo iz Udruge.

Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za oružje, pak kaže, prijavljuje se vlasnike oružja zbog banalnosti, a troškovi idu na teret poreznih obveznika.

"Vlasnika oružja se maltretiralo jedan, dva, tri, četiri dana, plus sve neugodnosti s oduzimanjem oružja, odnosno oružnih listova, imali smo slučaj da čovjeka radi upale uha se šalje na izvanredni liječnički pregled", tvrdi Gvozdanović.

Više od 100 tisuća građana ima dozvolu za pištolj ili pušku, a ministarstvo zdravstva nikako da donese pravilnik koji bi olakšao liječnicima.

Svaki četvrti Hrvat ima dijagnozu mentalnog poremećaja i poremećaja ponašanja

Prvi put analizirani su podaci koji stižu iz liječničkih ambulanti u HZZO.

U prošloj je godini 3 milijuna i 150 tisuća pacijenata kod liječnika bilo više od 42 i pol milijuna puta, što znači da je svaki pacijent prosječno 14 puta nazvao ili posjetio liječnika.

Liječniku najčešće idu ljudi u dobi između 50-te i 70-te godine. Većina ih to čini kad ih nešto boli, a jako, jako malo zbog preventivnih pregleda.

U milijunima se naravno mjere recepti za lijekove - o stanju nacije dovoljno govori to što ih je najviše izdano za lijekove protiv anksi-oznosti i tjeskobe.

Svaki četvrti Hrvat ima dijagnozu mentanog poremećaja i poremećaja ponašanja. Najviše obolijevamo od bolesti mišićno-koštanog i dišnog sustava. U miljunima se broje i oni s problemima s krvo-žilnim sustavom.

Doktori su i kod 2,3 milijuna osoba dijagnosticirali bolesti mišićno-koštanog, a jednako toliko i bolesti dišnog sustava. 2,1 milijun njih imalo je problema s krvožilnim sustavom.

Svaki četvrti Hrvat, odnosno kod 1,2 milijuna njih dijagnosticiran je mentalni poremećaj i poremećaj ponašanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene