445698
445698
445698
445698
445698

'OVAKVI SLUČAJEVI ĆE SE DOGAĐATI SVE ČEŠĆE' Liječnici traže izmjenu Zakona

  • , 06.08.2016., 10:27
  • Autor:
  • komentara

Zbog sve češćih fizičkih napada, a posljednji su se dogodili u Zadru i Osijeku, liječnici traže izmjenu Zakona i bolju zaštitu na radnom mjestu.

 
 
 
 
Liječnici traže bolju zaštitu na radnim mjestima (Video: Dnevnik Nove TV)
Liječnici traže bolju zaštitu na radnim mjestima (Video: Dnevnik Nove TV)

U zadarskoj bolnici za vrijeme dežurstva napadnut je liječnik. 'Od jednog čovjeka koji čak nije bio ni pacijent bolnice. Na žalost, kolegu je taj čovjek napao iz čista mira, nanio mu je teške tjelesne ozljede, kolega je sad trenutno na bolovanju', rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Sličan slučaj dogodio se i u Domu zdravlja u Osijeku, gdje je liječnicu napala i skoro ugušila ovisnica o drogama.

'Radi se o mladoj kolegici kojoj je to bilo prvo dežurstvo i to posebno dežurstvo na lokaciji vikendom koja je, koliko znam, čak i nije adekvatno', rekla je liječnica Vesna Rukavina Potočki. 'Držimo da je to samo vrh sante leda i da će se ovakvi slučajevi događati i biti sve češći, jer to je posljedica ovog sustava koji je nepravedan', smatra Petar Lozo iz Hrvatskog liječničkog zbora.

Liječnici kažu kako su svakodnevno izloženi verbalnim napadima pojedinih pacijenata. 'Verbalna agresija, neugodnosti, svađe, prigovori su svakodnevni što je uzrokovano čitavim nizom stvari. Prvo, jedan problem je to što je dosta neriješeno općenito u sferi zdravstva gdje imamo jedan nesrazmjer očekivanja i mogućnosti', rekao je Milan Mazalin, obiteljski liječnik.

'Na žalost, počeli smo se navikavati na to da su i psovke i verbalne prijetnje zapravo dio uobičajene i normalne komunikacije što smatram da nije normalno niti prihvatljivo u 21. stoljeću', kaže Ivana Šmit iz HUBOL-a.

'Samo siguran liječnik i zdrav radnik može biti i siguran za svog pacijenta. On na svom radnom mjestu mora biti zaštićen sa svim zakonskim regulativama', kaže Vesna Rukavina Potočki, obiteljska liječnica.

Što na žalost nije praksa - poručuju liječnici, pa zbog toga većina njih napade ni ne prijavi. Apeliraju na izmjenu kaznenog zakona. 'Gdje će promatrati liječnike kao službenu osoblje i ne zapravo praviti razliku među javnim službenicima u tom smislu', dodaje Šmit.

Prijedlog podržava i tehnički ministar zdravlja. 'Jer mislim da na taj način zapravo dajemo dodatan dignitet medicinskoj struci', istaknuo je Dario Nakić tehnički ministar zdravlja.

Nakić ipak vjeruje kako većina pacijenata ima poštovanja prema liječnicima i ostalom zdravstvenom osoblju i zadovoljni su pruženom zdravstvenom uslugom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se