Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLJEV ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Liječnici na rubu: Svi su svjesni problema, ali nitko ništa ne čini da se problem riješi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga bolničkih liječnika nedavno je zatražila i pomoć predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović te su predložili niz mjera za zaustavljanje daljnjeg odljeva.

Mjesecima liječnici upozoravaju na loše stanje u zdravstvu te sve veći odlazak liječnika iz Hrvatske. No, i dalje nema konkretnih mjera kojima bi se odljev zaustavio. Zato su pomoć zatražili i od predsjednice Republike, kojoj su poslali otvoreno pismo.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Slika nije dostupna Ima nade Kujundžić: "Pokušat ću sa sindikatom dogovoriti isplatu duga liječnicima"

Nezadovoljni uvjetima rada, mnogi liječnici napustili su Hrvatsku. Dr. Franko Haller je krajem 2015. otišao u Englesku. "Ovdje su kapaciteti prilično veliki, zdravstvenog osoblja ima relativno dovoljno. Organizacija posla je na vrhunskoj razini, sve je usmjereno na pacijenta, moje radno vrijeme je točno određeno, svaki moj prekovremeni sat se plaća", kaže Haller, koji se u Dnevnik Nove TV javio putem Skypea.

Plaća mu je i do 4 puta veća od one u Hrvatskoj, ali puno su veći i troškovi života. "U prijevodu znači da živim nešto bolje nego u Hrvatskoj što se tiče materijalnih troškova i financija, što je prilično dobra stvar."

Hrvatska je daleko od dobrog zdravstvenog stanja. Na to liječnici već mjesecima ukazuju, kao i na sve veći odlazak njihovih kolega. "Gotovo 1300 liječnika zatražilo je dokumentaciju za odlazak iz naše zemlje, a preko 525 liječnika učinilo je taj potez", kaže Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

Najgore je stanje, poručuju, u Slavoniji. "Glavni problem je nedostatak liječnika, a drugi problem jest nemotiviranost mladih kolega na povratak", rekao je Ivan Vukoja iz HUBOL-a.

Zbog toga je udruga bolničkih liječnika nedavno zatražila i pomoć predsjednice Republike te su predložili niz mjera za zaustavljanje daljnjeg odljeva. "Da se liječnicima daju povoljniji stambeni krediti s nižom kamatnom stopom. Nadalje, tražimo beneficirani radni staž za liječnike, s obzirom da smo jedinstvena struka po našim posebnim uvjetima rada i vjerujem da tako nešto i zaslužujemo. Jedna od mjera je da se liječnicima omogući besplatno zdravstveno osiguranje", veli Ada Barić iz HUBOL-a.

"Apeliram i na župane i na gradonačelnike da shvate zdravstveni sustav i zdravstvenu zaštitu svojih građana kao prioritet", ističe Luetić.

Resorni ministar je rekao da intenzivno razgovara sa županima oko pojedinih povlastica za liječnike u manjim sredinama. No, liječnici poručuju - i prijašnji ministri isto su činili! Sve je ostalo tek na razgovoru... 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene