436513
436513
436513
436513
436513

USPJEŠNE ŽENE U BIZNISU 'Tajna je biti 100% prisutan tamo gdje jesi'

  • , 27.07.2016., 18:25
  • Autor:
  • komentara

Uspon na korporativnoj ljestvici nije lagan, a kako pokazuju statistike još je teže ako ste žena i k tome majka. O tome kako biti uspješan na poslovnom planu i privatno, razgovarali smo s Lejlom Zukić-Krivdić, direktoricom prodaje u Microsoftu Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

 
 
 
 
Lejla Zukić - Krivdić (Dnevnik.hr)
Lejla Zukić - Krivdić (Dnevnik.hr)

Uspješnim ženama u biznisu s područja bivše Jugoslavije najveći izazov je komplicirana birokracija koja ne štedi ni njihove muške kolege. Ali mnoge od njih susreću se i s jednom drugom vrstom izazova. O najvećim poteškoćama s kojima se nose žene u biznisu razgovarali smo nekoliko poduzetnica iz Makedonije, BiH, Srbije i Slovenije. Svake srijede portal Dnevnik.hr donosi jednu njihovu priču.

Žene u IT sektoru još uvijek su rijetkost. Jedna od njih je Lejla Zukić - Krivdić, direktorica prodaje u Microsoftu Hrvatska i BiH, s kojom smo razgovarali o tajni uspjeha njezine menadžerske karijere.

Možete li ukratko opisati svoj poslovni put od programerke do menadžerice?

Moja karijera u IT započela je u susjednoj Sloveniji u jednoj velikoj IT kompaniji, na mjestu programera. Nakon toga sam počela voditi programerske timove i najveći užitak bio mi je vidjeti naše rješenje, naš proizvod u primjeni kako nekome od korisnika pravi razliku u poslovanju.

Vremenom sam učila i o sebi, upoznavala samu sebe i razmišljala o tome koji je to naredni korak. Gdje ja sebe vidim. Što je to što mene čini sretnom? Shvatila sam da volim stvarati nešto što će netko koristiti, ali isto tako volim oko sebe imati ljude, pomoći im da vide svoj potencijal, da ga ostvare i postanu bolji u onome što rade. I vođena željom da radim s ljudima, ali da i dalje budem dio ove najuzbudljivije industrije, odlučila sam se za menadžersku karijeru u IT svijetu. Prije nešto više od 10 godina imala sam čast otvoriti ured Microsofta u Bosni i Hercegovini i biti na njegovom čelu. Zadnje dvije i pol godine vodim sjajni prodajni tim u Microsoftu Hrvatska i BiH.

Kako danas usklađujete posao i obitelj u odnosu na početak karijere?

Najvažnije je voljeti svoj posao i uživati u njemu. Kada ispunite taj preduvjet onda je uskladiti privatni život sa poslovnim obavezama mnogo jednostavnije. Razlika je velika jer na početku karijere nisam imala djecu, a danas sam ponosna majka dva prekrasna dječaka. Tajna uspješnog balansiranja je u tome da se trudim biti 100% prisutna tamo gdje jesam. Kad sam na poslu na poslu sam, a kad provodim vrijeme sa svojom obitelji onda sam 100% njihova, no važno je imati i vrijeme za sebe. Veliki sam ljubitelj boravka na otvorenom i sporta, pa se trudim svaki dan odvojiti vrijeme za sebe i svoju redovitu šetnju gradom. Naravno, sve ovo bi bilo mnogo teže ostvariti da nemam beskrajnu podršku svoje obitelji, koja ima razumijevanja i za moja česta putovanja i duže radne sate, ali jednako poštuje i moje vrijeme kad si ja punim baterije.

Lejla Zukić - Krivdić (Dnevnik.hr)

Radili ste i na zapadnom tržištu i sada ovdje, kakva je razlika, postoji li razlika u biznisu za žene u zapadnim državama i Hrvatskoj, odnosno BiH?

Kada sam ja započinjala svoju karijeru u Sloveniji, od 150 programera bilo nas je samo 5 žena. Danas je taj omjer značajno bolji i samim tim je lakše biti žena u biznisu. Evo, primjerice u Microsoftu u Hrvatskoj 42% zaposlenika su žene, a Microsoft globalno zapošljava preko 55.000 žena. Ja osobno nisam imala niti jednu situaciju u kojoj sam se osjećaja podređeno u odnosu na muškarce u biznisu. Iskreno vjerujem u rad i trud. Kada na prvo mjesto stavimo profesionalizam, kvalitete i vrijednosti koje nosimo, i kad pokažemo da ćemo uraditi ono na što se obvežemo i još malo više, nije važno kojeg ste spola.

Što biste poručili ženama majkama koje se dvoume – ostati kod kuće i samo brinuti o djeci ili osim o obitelji graditi i karijeru?

Ja bih poručila ženama da izaberu ono što će ih uistinu činiti sretnima. Može se biti dobra majka i uspješna žena u poslu. A biti dobra majka je najvažniji posao na svijetu. Tako da žena koja odluči biti “samo” majka nije ništa manje uspješna od žene koja ima i karijeru i obitelj. Kada dokučite što je to što vas čini sretnom, što vas diže iz kreveta svako jutro onda nije teško biti uspješna na svim frontovima.

Što biste izdvojili kao najveći izazov za žene na liderskim pozicijama i kako se vi nosite s preprekama na putu?

Kada bi dan imao 27 sati ja ne bih imala previše izazova. Meni je osobno najveći izazov vrijeme, odnosno manjak vremena. A danas kao nikad do sad imamo toliko prilika za spoznavati nove stvari, učiti, raditi na sebi, sudjelovati u projektima koji mijenjaju vaš mali mikrosvijet, ali i projektima koji mijenjaju svijet.

Po Vašem mišljenju, kako privući više žena u IT sektor?

ICT omogućava raznolika iskustva, i različite pravce u karijeri. Od programera do direktorice bio je moj put u ovoj industriji. ICT industrija omogućila mi je da živim i stičem iskustvo u mnogim zemljama u svijetu, od SAD, preko Velike Britanije i Njemačke, do Slovenije, BiH i Hrvatske. Malo koja industrija vam može pružiti ovako široku lepezu zanimanja, i priliku da radite u različitim dijelovima svijeta. Mislim da je važno mladima u srednjoj školi pokazati kako ICT nije sektor koji je rezerviran samo za muškarce te im pokazati mogućnosti koje im se otvaraju, ako se odluče za karijeru u ICT-u kao i primjere uspješnih žena u industriji. Svakako danas tehnologija ruši granice, i jedna od prednosti rada u IT je činjenica da možete raditi s bilo kojeg mjesta. Mnogi danas rade od svojih domova za poslodavce koji se nalaze u drugim zemljama, pa i drugim kontinentima, ili za klijente koji su na drugom kraju svijeta.

Ukoliko i Vi imate neku inspirativnu poduzetničku priču, javite nam se na mail ivana.domitrovic@novatv.hr.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se