Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prerušavaju se u inkasatore i policajce

Prevaranti na zadarskom području ne prezaju ni pred čim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na meti drskih lopova sve su češće starije osobe.

Na zadarskom području, u čak 80 posto prijevara žrtve su stariji, osamljeni ljudi koji žive u zaleđu. Prevaranti ne prezaju ni pred čim. Prerušavaju se u prodavače, inkasatore, pa čak i policajce, a najčešće varaju na samom kućnom pragu. Policija poziva na povećan oprez.

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja Ilustracija - 1 NA MARGINI Prevarantima su omiljena meta, a i društvo ih gleda kao teret: ''Oni su generacija koja još vjeruje institucijama, a masovno nasjedaju i najbližim rođacima''

Vrata svog doma Marija Šimunić je otvorila niti ne slutivši prijevaru. U dug za struju uvjerio ju je lažni djelatnik HEP-a. Predala mu je svih 1.600 kuna mirovine.

"Ja sam mislila da on kod njih radi, da su ga poslali da ide po kućama. Ostavio me bez ičeg. Ja kažem, sad nemam više ništa, sad si me ostavio bez novca, bez kune u kući", ispričala nam je Marija iz Bibinja.

Lakovjerne starije osobe lopovi sve češće iskorištavaju. I to uz pomnu strategiju. "Oni pažljivo proučavaju njihove navike, dakle, kad dobivaju mirovinu, da li su, kad, u koje vrijeme su sami kod kuće", pojasnila je Sandra Poljak Jurinčić, policijska službenica za prevenciju.

Sama već 12 godina živi i baka Tonka Peroš. Iako nije imala nikakvih dugova, lažni inkasator uvjerio ju je u suprotno. Pogriješila je već pri puštanju neznanca u kuću. "Svakoga treba pitati: 'Tko vas je poslao, iz koje ste branše, imate li iskaznicu?'", upozorava Milivoj Dujela, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije.

No, mjerama zaštite starije se osobe najčešće dosjete kada je šteta već učinjena. Baka Tonka ostala je bez cijele ušteđevine. Oprez joj je sada na prvom mjestu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene