Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

Promjene

Lakše do posvajanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić u domu u Nazorovoj sa sucima je odradila sastanak kako bi uvidjela kako riješiti problem birokracije koja guši dječje sudbine.

Kada je u pitanje posvajanje djece, poznato je da zapinje na mnogo mjesta. Počinje na centrima za socijalnu skrb, a nastavlja se na sudovima. U domovima je oko 1.063 djece, u udomiteljskim obiteljima je njih 1.808. Uvjete za posvojenje ima svega 224 djece. 'Zapinje na više adresa od ventara do sudova važan je ljudski faktor važna je odgovornost', kaže pomoćnica ministrice socijalne politike Jasna Ćurković Kelava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas rata Kakva je sudbina ukrajinske djece deportirane u Rusiju? "Ti si Rus i govoriš ruski. Zaboravit ćeš sve što je bilo i počinješ novi život" Najmanje posvojene djece u posljednjih 10 godina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najmanje u zadnjih 10 godina Poražavajuće brojke: Ove godine posvojeno samo 84 djece, a u evidenciji ih ima 443

Informacije o napuštenim mališanima kreću se presporo. Suci tvrde da je loše što ovise samo o dokumentima centara za socijalnu skrb. 'Nekad oni pričekaju procjenjuju, nisu sigurni. Procjena možda, ako se umrežimo, možda bude kraća', kaže Lana Petö Kujundžić iz Udruge sudaca za mladež.

'Jedan dio inicijative kreće od domova. Tu su ljudi s njima 24 sata i najbolje znaju brine li se itko o toj djeci i na koji način. Definitivno jedan poziv u tri mjeseca nije skrb o djetetu, rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

O sudbini ovih mališana samo u Zagrebu odlučuje 12 sudaca. 'Po meni specijalizacija je nužna i mora biti u prvom i drugom stupnju da bi odgovor na odluku bio vrlo brz', dodaje Petö Kujundžić.

3.886 posvojitelja ima uvjete. Čeka se 3 godine. Godišnje se posvoji tek 150 djece. Prosječni boravak djeteta u instituciji koji je četiri godine treba skratiti. 'Da prosječna dužina boravka djeteta u domu pogotovo za najranjiviju skupinu bude do 6 mjeseci', dodaje Ćurković Kelava.

Previše je karika u lancu koje odlučuju o sudbini djeteta. A ovi mališani to ne razumiju. Što su dulje u sustavu manja im je šansa za sretnim životom u obitelji.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene