Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže izmjene poreznog zakona

Laburisti: Objavite otpis dugovanja prema državi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laburisti traže izmjene Općeg poreznog zakona. Traže da podaci o otpisu dugovanja prema državi u postupcima predstečajne nagodbe budu objavljeni.

Hrvatski laburisti u saborsku su proceduru u četvrtak uputili prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi omogućio objavu podataka o otpisu dugovanja prema državi u postupcima predstečajne nagodbe.

Pročitajte i ovo Objava HGSS-a malo istraživanje Urnebesna objava HGSS-a: "Pitali smo AI kako izgleda neinteligencija" Nikola Grmoja Kriza zbog VSOA-e Oporba nakon Milanovićeva govora: "Vrijeme je da sjednu i riješe taj problem"

Laburisti predlažu da se u slučaju predstečajnih nagodbi poreznike oslobodi obveze čuvanja porezne tajne, po uzoru na zakonske izmjene iz srpnja 2012., kada je omogućena objava popisa poreznih dužnika.

U obrazloženju prijedloga podsjećaju da je u predstečajnim nagodbama prijavljeno više od 54 milijarde kuna obveza, od čega je više od 90 posto obveza većih od 10 milijuna kuna.

Laburisti u Sabor šalju zakon o 'zviždačima'

Do sada je sklopljeno 745 predstečajnih nagodbi, na koje otpada gotovo 30 posto ukupno prijavljenih obveza, odnosno više od 15 milijardi kuna, navode laburisti.

Upozoravaju da javnost posljednjih mjeseci uznemiruju informacije o iznosu i uvjetima otpisa poreznog duga pojedinim dužnicima, te 'sve glasnija upozorenja malih i srednjih poduzetnika o nejednakom postupanju prema njihovim zahtjevima za otvaranje predstečajne nagodbe u odnosu na 'velike igrače''.

Kosor ljuta na Laburiste: 'Samo muške gaće na štapu? Diskriminacija!'

'Upravo zbog interesa javnosti i činjenice da država u predstečajnim nagodbama otpisuje naš zajednički novac, smatramo da građani imaju pravo znati kojem je dužniku otpisan dug i u kojem iznosu, što će rezultirati i većom odgovornošću nadležnih tijela pri vođenju predstečajnih nagodbi', ističu laburisti.

Smatraju da bi skidanje obveze čuvanja porezne tajne za predstečajne nagodbe vratilo povjerenje građana u taj institut, a predvidjeli su i povratno djelovanje zakonskih izmjena, što bi značilo da bi se nove odredbe primjenjivale i na već provedene nagodbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene