Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Petrokemija povećala cijenu mineralnog gnojiva, slijedi novi val poskupljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok Vlada obećava zaštitu potrošača, kutinska Petrokemija koja je u državnom vlasništvu, izigrala je dogovor s tom istom Vladom i podigla cijenu mineralnog gnojiva za čak 43 posto.

Poskupljenje mineralnog gnojiva dovest će i do poskupljenja pšenice a s njom i kruha koji je i sada već mnogim građanima preskup.

Pročitajte i ovo Sindikati u Petrokemiji - 9 Preuzimanje kutinske tvornice Oglasio se turski investitor o problemima u Petrokemiji: "Da smo imali loše namjere, ne bismo se toliko trudili" Sindikati u Petrokemiji - 14 "igra priopćenjima" Komu je u interesu da Petrokemija nestane? "Zatvaranjem bi ubili grad, odmah pokrenite proizvodnju"

U Petrokemiji su cijene povećane za 43 posto unatoč dogovoru s Vladom prije dva mjeseca kada su se obvezali za povećanje od manjih 19 posto. U Ministarstvu poljoprivrede kažu, kako Petrokemija cijene mora vratiti na staro jer posluju s dobiti i državno su poduzeće.

A u Petrokemiji ne razmišljaju puno o dobrobiti građana. Odgovaraju da niti s poskupljenjem od 43 posto neće pokriti sve troškove. Pozivaju se na Zakon o trgovačkim društvima prema kojem mogu samostalno poskupjeti makar izigrali nedavni sporazum s Vladom.

- Zašto bi razgovarao s premijerom Sanaderom o cijeni koja je u nadležnosti tvrtke, izjavio je Boris Mesarić, direktor Petrokemije.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić pak direktoru poručuje da koristi unutarnje rezerve a da bi profit Petrokemiji za vrijeme proljetne sjetve trebao biti na drugome mjestu. Inače, poručuje ministar nova poskupljenja stižu već na ljeto.

Ljude koji od zemlje žive ova su poskupljenja potpuno šokirala. Zbog poskupljenja gnojiva najavljuju štednju i manji prinos žitarica. A i malo onih koji se tim poslom bave, potaknuti poskupljenjima od njega bi mogli odustati.

Ako Vlada ne uspije zaustaviti poskupljenje mineralnih gnojiva ono će, osim propasti sela, lančanom reakcijom dodatno smanjiti hrvatski standard, u već ionako opterećenoj potrošačkoj košarici.

Direktor Petrokemije koji se očito igra s inflacijom u Hrvatskoj, na razgovor u Vladu ovoga bi puta trebao bez fige u džepu!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene