Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kurjak optužen zbog krađe jajnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana A. K. (1942.), B. F. K. (1943.), S. K. (1963.) i E. S.(1947.) zbog kaznenih djela nedopuštenog presađivanje dijelova ljudskog tijela iz čl. 242 st. 2 i 7 Kaznenog zakona.

"Optužnim prijedlogom okrivljene se tereti da su kao doktori medicine tijekom dvije godine, od 2000. do 2002., u prostorijama jedne poliklinike za ginekologiju, internu medicinu i citološku dijagnostiku u Zagrebu - i to A. K. i S. K., kao liječnici konzultanti na području humane reprodukcije, B. F. K. kao ordinirajući liječnik ginekolog i E. S. kao liječnik biomedicine - dogovorili da uz novčanu naknadu primijene metodu izvantjelesne oplodnje jajnim stanicama drugih žena, što su i primijenili na pet pacijentica koje su se liječile od neplodnosti, od toga kod dvije žene dva puta. 

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Danka Ilić "Nema tragova" Djed djevojčice Danke oglasio se u suzama: "Želim skinuti ljagu s obitelji, u meni i dalje tinja..."

Zahvat su primijenili iako su bili svjesni da takva metoda nije regulirana pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj".

"U svrhu obavljanja navedenih embriotransfera koristili su
pripremljeni laboratorijski zametak nastao korištenjem jajne stanice uzete drugim ženama, koje su se nalazile u programu liječenja u navedenoj poliklinici zbog vlastitih problema sa začećem, a bez njihovog znanja i pristanka", ističe se u optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

"Na opisani način došlo je do trudnoće kod jedne pacijentice i poroda jednog djeteta, jedna trudnoća je dovršena spontanim pobačajem, a u odnosu na ostale embriotransfere do trudnoće nije došlo", navodi se u optužnom prijedlogu.

Državno odvjetništvo RH navodi samo inicijale osoba protiv kojih je podnesen optužni prijedlog, a prema pisanju medija riječ je o dr. Asimu Kurjaku, dr. Biserki Funduk Kurjak, dr. Sanji Kupešić i embriologu Ernestu Suchaneku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene