257133
257133
257133
257133
257133

Kurban-bajram ipak će biti u petak

  • , 19.10.2012., 14:22
  • Autor:
  • komentara

Odlukom koju je u petak donio poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić ovogodišnji Kurban-bajram muslimani u toj zemlji, ali i u drugim državama bivše Jugoslavije obilježit će 26. listopada, a ne idućeg četvrtka kako je ranije najavljivano.

 
 
 
 

Iz Cerićeva ureda u Sarajevu priopćeno je kako je ova fetva (pravna odluka) donesena nakon uvida u odgovarajuća načela, a potreba za tim se pojavila jer ne postoji univerzalna institucija Halife (vrhovnog vjerskog autoriteta) čije bi upute bile obvezujuće za sve muslimane.

Iz Islamske zajednice u BiH ranije je bilo najavljeno kako će se Kurban-bajram obilježiti idućeg četvrtka, no zabunu je unijela odluka Vrhovnog šerijatskog vijeća Saudijske Arabije koje je na temelju vlastitih izračuna zaključilo kako se taj blagdan ima obilježiti dan kasnije.

Odluka tog tijela postala je obvezujuća za muslimane u arapskim zemljama, no Cerić je tim povodom u četvrtak regirao otvorenim pismom upućenim saudijskom šerijatskom vijeću kada je naveo da su takvi izračuni neprihvatljivi za muslimane u Europi.

>> Nakon mjeseca odricanja i molitve, muslimani slave Ramazanski bajram

Dan kasnije Cerić je ipak promijenio mišljenje i suglasio se sa stajalištima saudijskog svećenstva.

Kako se navodi u priopćenju iz Cerićeva ureda, konstatirano je da se takvim (vjerski kalendar) Islamske zajednice u BiH postavlja metodom astronomske procjene osim u slučaju određivanja datuma prvog dana Kurban-bajrama, koji je uslovljen danom stajanja na brdu Arafatu kao jedinstvenom mjestu i vremenu pokornosti Bogu i hodočašća. S obzirom da su Saudijci ove godine za dan Arafata proglasili 25. listopada, a Kurban-bajram se obilježava dan nakon toga, ovaj praznik obilježit će se se 26. listopada, stoji u pojašnjenju.

Reis Cerić je u svom pismu od četvrtka upozorio kako su prijepori o metodologiji određivanja globalnog muslimanskog kalendara protivni duhu islama. Predložio je da se stoga u Mekki uspostavi astronomski opservatorij u kojemu bi se na znanstveno utemeljenim metodama utvrđivao muslimanski kalendar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se