Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga strana investicija

Kupio tvornicu, zadužio se, povukao i ostavio 210 radnika bez posla!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za otvaranje novih radnih mjesta i spašavanje posrnulog gospodarstva Hrvatskoj su neophodne investicije. Vlada je otvoreno pozvala strane investitore na ulaganja u Hrvatsku. No, strane investicije često imaju i svoju drugu, ne tako lijepu, stranu. Prisjetimo se samo sisačke Željezare ili sinjske Dalmatinke. Nešto slično dogodilo se i u đakovačkom Geliju.

Nizozemski je ulagač prije 10 godina kupio đakovačku tvornicu namještaja. No, neophodan kapital nije donio sa sobom, već je digao kredit i založio tvornicu. Krediti su stigli na naplatu, stigla je i recesija, a vlasnik se odlučio povući. Iza sebe je ostavio milijunske dugove, imovinu pod hipotekom i 210 radnika bez posla. 'Sve je pokupio što je mogao, odvezao. Nas je ostavio', kazala je radnica Marica Bogdanić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi Izbori samo što nisu, a Hrvatska stranka reda mora u stečaj Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom

Nizozemski je ulagač, kazali su radnici, u Đakovo stigao bez kune. Sve što je kupio, kupio je na kredit. Sva je imovina pod hipotekom. 'Ulazilo se iz kredita u kredit, iz reprograma u reprogram. Onda na kraju kad je došlo na naplatu, onda su nastali problemi', kazao je direktor Hajrudin Merić.

Ostali su milijunski dugovi bankama, državi, distributerima energije. Ostao je Nizozemac dužan i sam sebi. 'Mi smo njemu još dužni, a to je njegovo. On kupuje od nas svoje. Pa zamislite koji je to lopovluk bio i nitko ništa poduzimao nije', požalio se radnik Mato Lovaković.

>>
Samo ove godine više od 2,5 milijarde kuna investicija u turizam!

Prezaduženu tvrtku vlasnik je odlučio napustiti. 'Kad je nizozemski vlasnik zadnji puta bio u Đakovu? Prije, ajde, reći ću slobodno, jedno godinu dana. Pa se stvarno zapitam, je li imao toliko povjerenje u menadžment pa nije dolazio ili je donio odluku da se povuče iz cijele priče', rekao je Merić.

Digneš kredit, kupiš tvornicu, ne vratiš kredit, napustiš državu i nikome ništa. Da se ne radi o sudbini 210 radnika, sve bi ovo izgledalo kao dječja igra.

U HUP-u su danas kazali kako im je je priča iz Đakova 'grozna, te da oni žele sudjelovati samo u pozitvnim pričama'. Kako mi ne zatvaramo oči ni pred negativnim pričama, ovdje se radi o sudbini 210 radnika, zamoljeni su da pismeno odgovore zašto ne žele razgovarati na ovu temu.

Odgovorili su da HUP podržava investicije koje će potaknuti gospodarstvo i stvoriti nova radna mjesta, ali ne podržavaju poslovanje koje nije u skladu sa zakonima. Na žalost, postoje i strani investitori koji se u Hrvatskoj ponašaju onako kako se ni u snu ne bi ponašali u svojim državama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene