456775
456775
456775
456775
456775

''Energetska obnova karlovačke bolnice smjernica ostalim bolnicama''

  • , 11.11.2016., 14:17
  • Autor:
  • komentara

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je u petak zajedno s ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Lovrom Kuščevićem prisustvovao završetku radova na energetskoj obnovi karlovačke bolnice, izjavio je kako to može biti smjernica ostalim bolnicama u Hrvatskoj, tim prije što za to postoje sredstva u EU fondovima.

 
 
 
 
Milan Kujundžić (Foto: Patrik Macek/Pixsell)
Milan Kujundžić (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Energetska obnova karlovačke bolnice vrijedna je 64 milijuna kuna, pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radove sufinancirao s 19,7 milijuna kuna, a razliku financira bolnica kroz energetske uštede po modelu ESCO s tvrtkom Rudan d.o.o. na ugovoreni rok od 14 godina.

Kujundžić je istaknuo da pri obnovi bolnice nije postignut samo efekt čuvanja topline i manjeg utroška energije, već je smanjeno i zagađivanje okoliša. Poručio je da bi bolnice, posebno u priobalju, trebalo prebaciti na iskorištavanje sunčane energije i druge obnovljive izvore energije, a novac od ušteda usmjeriti u nabavku lijekova i liječenje.

Zdravstvo je skupo svuda u svijetu, medicina godišnje poskupljuje od pet do deset posto, rekao je Kujundžić i upozorio kako u zdravstvenom sustavu treba postići uštede svuda gdje je to moguće.

Ustvrdio je da će biti novaca za nova zapošljavanja, a oko 200 novih timova liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti rezultirat će kvalitetnijim radom s pacijentima, što će značiti manje nepotrebnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka, a to će donijeti uštede.

Kuščević je najavio da je obnova karlovačke bolnice samo početak procesa kroz koji će se u tri godine energetski obnoviti niz javnih zgrada.

Već traje obnova bolnice na splitskim Firulama, uz ulaganje od 180 milijuna kuna, pred potpisivanjem je obnova sportskog kompleksa Poljud s gradnjom bazena, traje energetska obnova nekoliko desetaka škola, a pred nama su i drugi veliki projekti koji će se financirati sredstvima europskih fondova, kaže Kuščević.

Energetska obnova karlovačke bolnice obuhvaća građevinsku sanaciju ovojnice zgrada, toplinsku fasadu, zamjenu svih vanjskih prozora i vrata, hidroizolaciju ravnih krovova s toplinskim slojem kamene vune, rekonstrukciju toplinskih podstanica i kotlovnice s ugradnjom plinskog kondenzacijskog kotla, sustav s 22 solarna kolektora i dizalicu topline za PTV, ugradnju štedljive rasvjete, te središnji upravljački sustav s daljinskim nadzorom i mjerenjem potrošnje energije i vode.

Ravnatelj bolnice Ervin Jančić rekao je da će godišnja ušteda iznositi sedam milijuna kilovat-sati energije, odnosno oko četiri milijuna kuna, od čega će se investitoru, tvrtki Rudan d.o.o., investicija otplaćivati kroz idućih 14 godina, pa će bolnica unatoč investiciji poslovati pozitivno. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se