458612
458612
458612
458612
458612

"KUHARICA BEZ SALMONELE" Recepti za one koji žele biti gurmani bez straha od trovanja

  • , 28.11.2016., 12:45
  • Autor:
  • komentara

"'Kuharica bez salmonele' ne razbija samo stereotip o tome da vegani jedu samo travu, već ćete uz nju i uštedjeti koju kunu te spasiti svoje zdravlje", tvrde iz udruge Prijatelji životinja.

 
 
 
 
Veganska hrana (Foto: AFP)
Veganska hrana (Foto: AFP)

Udruga Prijatelji životinja izdala je "Kuharicu bez salmonele", namijenjenu svima koji, kako kažu, žele biti gurmani bez straha od trovanja.

"Dok 'afera salmonela' ne jenjava, Prijatelji životinja salmoneli se odupiru slasnim veganskim receptima", poručuje ta udruga u ponedjeljak u priopćenju.

"Iako Ujedinjeni narodi savjetuju da počnemo jesti manje mesa kako bismo stali na kraj klimatskim promjenama koje izmiču kontroli, a Svjetska zdravstvena organizacija svrstava mesne prerađevine u istu kategoriju kao i kancerogene tvari plutonij, duhan i alkohol, najveći utjecaj na pojedinca i pad konzumacije mesa i jaja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme ima upravo aktualna afera sa salmonelom", ističu Prijatelji životinja te poručuju kako njihova "Kuharica bez salmonele" stoga dolazi u pravi trenutak.

Tvrde kako će njezini slasni recepti svakoga potaknuti da prouči sastojke, stavi pregaču, uzme kuhaču u ruke i iznenadi svoje najbliže delikatesama bez straha od groznice, teških trbušnih bolova, mučnine i svih ostalih simptoma trovanja salmonelom.

O receptima u svojoj kuharici kažu da "mame i one najzahtjevnije" te da su podijeljeni u nekoliko kategorija - predjela, prilozi (juhe, variva, namazi), glavna jela. "A na samom kraju sve desertoljupce čeka i raznolik spektar svima dobro poznatih slastica u novome ruhu."

Prijatelji životinja ističu kako se prilikom odabira recepata pazilo da namirnice koje se koriste pri izradi budu jeftine i dostupne, a jela popularna i jednostavna za izradu. Tako će svima, kažu, "za oko zapeti francuska salata, sarma, kajgana bez jaja, seitan pečenka prigodna za nadolazeće blagdane, svima najdraže palačinke, čupavci ili dunavski valovi".

"Iznenadite svoje okusne pupoljke i isprobajte svoje najdraže jelo u još boljoj, bezopasnoj biljnoj varijanti! Ova jela nisu namijenjena samo osobama koje izbjegavaju sastojke životinjskog podrijetla ili one alergične na jaja i laktozu, već će se, bez sumnje, svidjeti baš svakome. Upravo zato sve više ljudi dan započinje uz zdrave biljne namaze i voćne smoothieje ili u kafićima odabire biljno mlijeko za kavu", kažu u udruzi Prijatelji životinja.

"'Kuharica bez salmonele' ne razbija samo stereotip o tome da vegani jedu samo travu, već ćete uz nju i uštedjeti koju kunu te spasiti svoje zdravlje", tvrdi ta udruga. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se