Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo Josipoviću i Kosor

Kuća ljudskih prava: Učinite nešto konkretno za Balenović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuća ljudskih prava zatražila je danas od novoizabranog predsjednika Ive Josipovića i predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor da konačno riješe slučaj zviždačice Vesne Balenović te da joj se, na temelju preporuke Europskog suda za ljudska prava, plati odšteta i da se nakon devet godina vrati na posao u Inu.

Otvorenim pismom od premijerke Kosor i predsjednika Josipovića ta kuća traži da 'nešto konkretno učine i ženu koja je upozorila na kriminalne radnje obeštete i vrate na posao', rekla je na konferenciji za novinare predsjednica upravnog odbora Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka. Podsjetila je da je Balenović zato što je upozorila na kriminal u Ini 2001. dobila otkaz te je protiv nje pokrenuto sedam sudskih postupaka i zatražene su dvije zatvorske kazne pa je bila prisiljena rasprodati svu imovinu i s obitelji otići u podstanare. Vlada je, po preporuci Europskog suda, Balenović ponudila 20 tisuća eura odštete, čime joj je priznato da je imala pravo, da su joj bila povrijeđena radna i ljudska prava, ali istodobno nije ništa učinjeno na njezinu povratku na radno mjesto, rekao je predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić.

Pročitajte i ovo Ukrajinski tenk u regiji Harkiv Sve se ispituje Velika čistka! Ukrajinska policija istražuje desetke slučajeva u vojsci: "U ovom trenutku to je iznimno strašan zločin" Prosvjed Kaos na ulicama VIDEO Prosvjednici bacaju molotovljeve koktele na zgradu albanske vlade: Optužuju premijera za nepotizam i korupciju

>> 'Društvo je protiv zviždača jer je prožeto korupcijom'

Vesna Balenović misli da je licemjerno to što se danas svi kunu u borbu protiv korupcije te ističe da ona 2001. godine 'nije čekala 'dobro vrijeme' za borbu protiv korupcije, nego je na nju upozorila kad je trebalo'. Također ističe da je spremna prihvatiti novčanu odštetu ako bude vraćena na posao u Ini. Kad se sve počelo događati, Ina je bila u vlasništvu države, rekla je Sanja Sarnavka, dodajući da država, iako je sada njezin većinski vlasnik Mol, ima velik dio dionica, te premijerka 'ima moć riješiti taj slučaj'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene