Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Ima li političke volje?

'Društvo je protiv zviždača jer je prožeto korupcijom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto da zviždače, hrabre pojedince koji se usude ustati protiv nepravde nagradimo, mi ih kažnjavamo, čime nagrađujemo kriminal.

Liječnik Srećko Sladoljev zadnji je od zviždača u Hrvatskoj koji se usudio zazviždati i kojeg je to stajalo posla. Liječnik Sladoljev ukazao je na nepravilnosti i otkrio sumnjivu nabavu od 330 milijuna kuna cjepiva protiv svinjske gripe. Nije oklijevao već je o svemu obavijestio nadležno ministarstvo s ciljem zaštite društva od korupcije i kriminala. No umjesto nagrade dobio je po prstima. Tako su građani dobili još jedan primjer kako se ponašati kada uoče nepravilnosti i kriminal i što će se dogoditi ako im padne na pamet da se svrstaju u nezavidnu ulogu zviždača.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nismo sami" Bivši obavještajac tvrdi da SAD potajno čuva svemirske letjelice: "Koliko god to zvučalo nevjerojatno, istina je" Maja Đerek Nepravomoćna presuda Sud odlučio: Maja Đerek ne uživa zaštitu iz zakona o zviždačima

'Hrvatsko društvo ne podupire zviždače zbog toga što je korupirano odozgo prema dolje i s lijeva prema desnom', kaže psihologica Mirjana Krizmanić. Dodala je kako su u Republici Hrvatskoj svi protiv zviždača te da nitko ne poštuje njihove vrijednosti i zbog toga oni na kraju stradavaju. 'Kod nas su zviždači pomalo bizarni, liječnik Sladoljev ovdje je iznimka jer se to vrlo inteligentan čovjek. Nažalost, naši zviždači nisu intelektualci jer je intelektualcima jasno što će im se dogoditi, pa odustaju već kod namjere', kaže Mirjana Krizmanić i dodaje kako je to necijenjenje zviždača govori o nefunkcioniranju pravne države.

'Zviždač ne smije dobiti otkaz'

Ulogu zviždača u društvu pojasnila je i Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač. Objašnjava kako se radi o pojedincima koji žele napredak i razvoj demokratskog društva. 'Zviždači su iznimni pojedinci na koje bi društvo trebalo biti posebno senzibilizirano i držati ih kao kap vode na dlanu. U svijetu su zviždači posebno nagrađivani i cijenjeni, kod nas je obrnuto', kaže Balenović. Pojašnjava kako se nikako ne smije dogoditi da netko nakon što je ukazao na nepravdu ili korupciju dobije otkaz.

Bez posla mogu ostati svi prije osobe koja je upozorila na nepravilnost. Kod nas se zbog činjenice što je politika upetljana u sve sfere društva, događa upravo suprotno', kaže Balenović i ističe kako je naš sustav paraliziran politikom. 'Od Državnog odvjetništva, sindikata pa sve do policije, sve je paralizirano politikom' kaže Balenović i dodaje kako u tome leži razlog što zviždači u našem društvu nemaju potporu. Naglašava kako je upravo ona prva dala potporu liječniku Sladoljevu.

>> Zaštitari spriječili dr. Sladoljeva da uzme ključne dokumente

'Nažalost, kada se kod nas pojavi zviždač, država ga uopće ne štiti, Ministarstvo pravosuđa ga ne štiti, a vlada ruši ljudska prava i prava radnika', dodaje Balenović koja tvrdi da je država isključivi krivac za stanje u društvu. 'Premijerka s ministrima koje predvodi ministar Šimonović i predsjenik države su odgovorni što su zviždači marginalizirana skupina. Jedina je njihova šansa u Republici Hrvatskoj da kroz udrugu 'Zviždač', putem medija neprestano provociraju vlast i upozoravaju na nedovršavanje predmeta. Konačno udruga Zviždač će se u svim slučajevima obratiti Europskoj komisiji', završila je Balenović.

Nezavidnu ulogu zviždača u hrvatskom društvu prokomentirao je i sociolog Hajrudin Hromadžić. Smatra kako je jasno da se radi o ljudima koji ne žele i ne mogu tolerirati razne oblike korupcije i kriminala u svome okruženju i koji su spremni upozoriti na takve društvene anomalije i o njima javno progovoriti. 'S obzirom da su tzv. tranzicijska društva još uvijek u velikoj mjeri suočena s poteškoćama korupcije, potezi 'zviždača' su za svaku pohvalu, štoviše, mogli bi se
etiketirati i kao paradigmatski primjeri građanske odgovornosti', navodi Hromadžić.

Dodaje kako je za očekivati da će se u bliskoj budućnosti percepcija zviždača promijeniti pa ce vizura zviždača kao ljudi
poremećenog razuma kojima nije jasno da će bolje proći ukoliko šute i prave se da ništa ne vide, biti mnogo bolja. 'Bit će interpretirana gotovo kao herojski čin u teškim vremenima kada je izgledalo da bi možda bilo bolje šutjeti. Promjena u spomenutoj percepciji označit će i promjenu u cijelokupnoj društvenoj vizuri', zaključio je sociolog Hromadžić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene