Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtve ustaškog terora

Krnjak: Komemoracija na mjestu pokolja 380 srpskih civila 1941.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz spomenik na žrtve ustaškog terora u Ivanović-jarku, šumi u blizini Krnjaka, u organizaciji Srpskoga narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista, danas je održana komemoracija na mjestu na kojem je na današnji dan prije 70 godina ubijeno 380 srpskih civila.

Na komemoraciji su bili zamjenik karlovačkoga župana Milenko Rebić, predstavnici općina Krnjaka, Vojnića, Gvozda i Gline te rodbina i prijatelji ubijenih, a svećenici Srpske pravoslavne crkve održali su molitvu za pokojnike.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac nakon polaganja vijenca i paljena svijeća rekao je kako nije prirodno da svi komemoriraju 'samo svoje mrtve' pošto su krajem osamdesetih i devedesetih godina, kako je ocijenio, 'među nama bile obnovljene mržnje i podjele iz Drugoga svjetskog rata'.

'Spremni smo dijeliti sjećanja na stradanja zajedno s drugima svugdje gdje su stradali nedužni, gdje je bilo zločina i gdje je bilo stradanja izvan zakona i izvan međunarodnih pravila da bi time mogle biti dokinute podjele. Ako dijelimo zajedničku sudbinu i djelujemo zajednički u Saboru i vladi, županijama i općinama i gradovima, odlučujemo o živima i o budućnosti, morali bismo moći dijeliti zajedno i sjećanja na stradanja', rekao je Pupovac.

Načelnik Općine Krnjaka Rade Kosanović (SDSS) iznio je nekoliko pojedinosti i sjećanja preživjelih o tom događaju prije 70 godina u Ivanović-jarku, čiji je potok, kako je rekao, bio crven od krvi.

'Njih 380 ubijeno je samo zato što je netko mislio da se može u ovoj državi živjeti bez Srba iako oni nisu bili vojnici, partizani, a napose ne četnici. U ovom kraju nikada nije bilo četničkih pokolja, a partizani su se borili za slobodu sveg naroda na prostoru Republike Hrvatske i bivše Jugoslavije', rekao je Kosanović. (Hina)

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene