Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustavni nadzor

Kritike zakona o policiji: Opasnost za građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi prijedlog zakona o policiji nailazi na oštre kritike.

S kim razgovarate. Kada. O čemu. I koliko puta. Ako želi utvrditi Vaš identitet - policija ima pravo tehnički vas snimati. Građanske udruge traže objašnjenje novog prijedloga Zakona o policiji.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Siguran grad Tomašević nakon stravičnog femicida kod bolnice: "Imamo manje ubojstava od drugih europskih gradova" Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari

Zbog novog sustava nadzora, ali i imenovanja na rukovodeće policijske dužnosti  mnogi su već ministra Ranka Ostojića prozvali da ga želi staviti pod politički nadzor. Da je novi Zakon opasnost i za građane, smatraju i udruge Centar za mirovne studije, ali i Kuća ljudskih prava. Tvrde, zakon se želi žurno donijeti, a nitko nije imao pravo glasa o njemu.

'MUP odnosno policija može narediti bilo kojoj telefonskoj kompaniji da vam da izlist brojeva s kim ste vi komunicirali', tvrdi Gordan Bosanac iz centra za mirovne studije.

Da bi to mogla biti velika opasnost ali i zloupotreba koja zadire u temeljna prava građana, smatraju i odvjetnici. 'Taj zakon u tom pogledu nije razradio nikakav sustav zaštite niti kanalizacije tih podataka koji bi se pribavili takvim izlistom', kaže odvjetnik Stjepan Vokić.

Zbog čega se toliko puno ljudi prisluškivalo, pogotovo 2010.te, tražio se jutros odgovor i u Saboru. Bajić tvrdi  suci su dopustili prisluškivanje 2.534 ljudi. Te godine bilo je 86.339 kaznenih prijava. 60 posto dovelo je do osuđujuće presude.

Nerede na stadiona rješavati elektrošokerima

Struka problem vidi i u novom sustavu nadzora, ali i imenovanju na rukovodeća mjesta. Po novom zakonu, smatraju, Ostojić ima više ovlasti nego Karamarko. Ministar odbacuje da je novi Zakon pokušaj političke kontrole.

'Sasvim normalno da ministar kaže: policija molim vas riješite huliganske ispade takve i takve i izvijestite što ste poduzeli.To nije miješanje u rad policije', kaže ministar Ostojić.

U Zakon je vraćena i konjica. Po novom prijedlogu službeni konj, ali i druge metode koristile bi se kao sredstvo prisile radi uspostave javnog reda i mira. To znači da će policajci na konjima moći obuzdavati prosvjednike. Nerede na stadionima, pak, prema ideji ministra Ostojića, rješavali bi i elektrošokerima. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene