Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE VIŠE KONZUMENATA

Dan borbe protiv droge: "Narkomafija je praktički sposobna kupiti eskadrilu borbenih aviona"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni je dan borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog trgovanja. Prošle godine od posljedica konzumiranja droga umrlo je 90 osoba. I dalje je u porastu konzumiranje kanabisa, a veliki problem su i nove droge koje dolaze na tržište, kao i festivali, na kojima mladi sve više uzimaju opijate. Narko mafija, godišnje zaradi mlijardu kuna.

Unatoč velikim naporima u suzbijanju i prevenciji, u Hrvatskoj raste broj konzumenata droga.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga, kaže da raste broj konzumenata kanabisa, ali i novih psihoaktivnih tvari.

Veliki problem su nove droge. Njihovi konzumenti još ne dolaze na liječenja. Od predoziranja heroinom prošle godine, umrle su 32 osobe. Ukupna brojka puno je veća. 

Dragica Katalinić iz Odjela za epidemiologiju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da je do sada zabilježila 90 umrlih osoba. "To su osobe kojima je uzrok smrti ovisnost o drogama, odnosno nešto u vezi droga", kaže Katalinić.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kaže da od prvog uzimanja do dolaska na prvo liječenje prolazi gotovo šest godina. 

Na godišnjoj razini narko mafija u Hrvatskoj zaradi oko milijardu kuna. Ukupan promet je puno veći, a Ante Orlović, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, slikovito je objasnio o kolikom se iznosu radi.

"Narko mafija za nekoliko godina uspije uprihoditi više milijardi kuna, praktično da su sami sposobni kupiti eskadrilu borbenih aviona", kaže Orlović.

Prema podacima MUP-a za prošlu godinu, zabilježeno su gotovo tri tisuće kaznenih djela zloporabe droga. No, ono što je još i više zabrinjavajuće jest porast broja maloljetnika koji je koriste.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene