Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krešendo Hrvoja Krešića

Iza kulisa politike: "Odnosi s Milanovićem pukli su na maslinovu ulju!"

Aktualno Galerija Krešendo Hrvoja Krešića Krešendo Hrvoja Krešića Foto: DNEVNIK.hr Vojko Obersnel i Ivan Jakovčić u Krešendu Vojko Obersnel i Ivan Jakovčić u Krešendu Foto: DNEVNIK.hr Vojko Obersnel i Ivan Jakovčić u Krešendu Vojko Obersnel i Ivan Jakovčić u Krešendu Foto: DNEVNIK.hr Vojko Obersnel i Ivan Jakovčić u Krešendu Vojko Obersnel i Ivan Jakovčić u Krešendu Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Jakovčić Galerija 1/5 >>
Hrvoje Krešić u podcastu Krešendo u goste je pozvao Vojka Obersnela i Ivana Jakovčića.

Bivši gradonačelnik Rijeke s rekordnim mandatom Vojko Obersnel i političar koji je karijeru gradio od IDS-a pa sve do Europskog parlamenta Ivan Jakovčić gosti su novog izdanja podcasta Krešendo.

U razgovoru s reporterom Hrvojem Krešićem podijelili su iskustva bavljenja politikom na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.

"Politika ima adrenalin, politika je kao dobar seks i zato mi nedostaje", odgovorio je Jakovčić na pitanje nedostaje li mu politika.

Obersnel je dodao kako on nije sasvim izvan politike te da i danas pomaže stranci koliko može. "To je posao koji od čovjeka zahtijeva 100 posto i više." 

Jakovčić, koji je bio i ministar u Vladi i istarski župan, kaže kako je karijeru htio završiti u Europskom parlamentu. "To sam i uspio, bio sam jedan od najaktivnijih zastupnika i nije me se moglo zaustaviti", rekao je Jakovčić i dodao da se nakon toga zasitio svega. A zatim je zapjevao na tajlandskom jeziku. 

"Spreman sam i za lokalnu politiku na Tajlandu!" našalio se.

"Velika je razlika između nacionalne i lokalne politike jer ono što radite na lokalnoj razini vidljivo je već sutra i to je ono što je mene više zanimalo", komentirao je Obersnel svoj politički put. Dodao je i da je bio često u Bruxellesu, gdje se sretao s Jakovčićem. "Kušali smo tamo dosta vina", prisjetio se.

"Ja sam završio školu za sommeliera", dodao je Jakovčić i priznao da je uvijek birao najbolja vina, "od kojih sutra ne boli glava". 

Obersnel dodaje kako su svi ti službeni ručkovi njemu bili tlaka. "Nekad čak moraš sjediti za stolom s ljudima od kojih imaš grč u želucu. To je neka fama s tim ručkovima, ali nije to baš uvijek tako zabavno."  

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašna tragedija Djevojčica je plivala u hotelskom bazenu i nestala, ekipa ju je tražila 13 sati, a onda je uslijedio šok: "Mnogi od nas brisali su suze"     

"Neće nam biti lako s njim"

Jakovčić se prisjetio susreta s Tuđmanom na Brijunima. "Bio je Šušak s njim, ja i Del Bianco i Herak nađemo se s njima i ja im donesem prijedlog statuta Istarske županije. Nisu nas strijeljali, nisu nas izbacili, samo su rekli: 'Ajde uzmite vi još jedan konjak'", prisjetio se.

Prisjetio se i trenutka kad je Zoran Milanović postao predsjednik SDP-a. "Došao je on tu kod nas ručak u Istru i ja mu kažem: 'Evo, Zorane, ovo ti je najbolji pršut. A on kaže: 'Ma što, drniški je pršut najbolji.' Ja mu zatim kažem: 'Ajde probaj maslinovo ulje, to je najbolje ulje na svijetu.' Ali ne, kaže on: 'Ma kakvo istarsko maslinovo ulje, najbolje je drniško!', Ne možeš protiv njega", složili su se.  

"Odnosi između IDS-a i SDP-a pukli su na maslinovu ulju!" nadovezao se Obersnel. "Rajko mi je rekao nakon toga: 'Znaš, Nino, neće nam biti lako s njim'", dodao je Jakovčić. 

Govoreći o lokalnoj politici i kako biti što neposredniji u komunikaciji s građanima, Jakovčić je rekao kako po njemu župan ne treba uvijek biti u kravati. "Potrebno je nekada i prihvatiti šalu na svoj račun", dodao je Obersnel. "Jednom su me zvali npr. da održim govor na skupu na za borbu protiv debljine. Rekao sam im: 'Pa ja vam baš nisam dobar primjer.'" 

"I danas me zovu da se vratim nazad, ali ja neću", kaže Jakovčić. "Međutim moram reći da smo dotaknuli dno, pogotovo komunikacija predsjednika republike", bio je kritičan Jakovčić. "On kaže da je Jakovčić sve odlučio iz tajlandskog resorta, a nije svjestan kako je to ponižavajuće za vodstvo stranke i kako je njima kasnije teško odlučiti da će ići s njim u koaliciju." 

"Ne opravdavajući komunikaciju predsjednika, činjenica je da je on motivirao određeni dio glasača jer je činjenica i da je jedna stranka zauzela sve institucije i da se ozbiljnom argumentacijom ne postiže cilj", rekao je Obersnel u obranu Milanovićevih poteza, na što mu je Jakovčić odgovorio kako su mu narikače na listi.

"Ja nisam bio ljubitelj Tuđmana, to se zna, ali on je uvijek s nama pristojno razgovarao, pa tako i Kolinda Grabar-Kitarović, koju svi u svijetu znaju. Po meni je ovo srozavanje funkcije predsjednika republike i ja znam kakav je Zoran Milanović, ali on je predsjednik republike", rekao je Jakovčić i dodao da ga zovu iz Bruxellesa i pitaju: 'Pa dobro, tko ti je taj?'"    

"Ti si Obelisk, a ja sam Broj 1", našalio se Jakovčić.

"Ja stvarno volim karneval i dugo sam bio gradonačelnik Rijeke i uvijek smo dugo smišljali te kostime za karneval", objasnio je Obersnel svoje kostime na Riječkom karnevalu. "Svi su mislili da ću biti Tito, ali ja sam se baš odlučio da ću biti Jovanka." 

Jakovčić se prisjetio zabavnih trenutaka svojih javnih pojavljivanja te rekao kako ne vidi da bi danas netko mogao tako nastupati. "Ovi danas nemaju stila, ne kao Vojko i ja." 

"Danas se svi samo natječu tko će prije reći nešto pametno", dodao je Obersnel.  

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici, ilustracija Problemi se gomilaju Tisuće mladih Ukrajinaca izbjegavaju novačenje: "Mlad sam i želim živjeti svoj život, a teško je ići tamo"

"Ja sam htio ući u HSLS", rekao je Jakovčić o svojim počecima i priznao kako je htio ići u Savez komunista, ali ga nisu htjeli jer je išao u crkvu. "U HSLS-u su bili Vlado Gotovac, Dražen Budiša i moj profesor matematike. Idem i ja u HSLS. Ali sva sreća da se nisam odlučio jer se tada pojavio IDS, koji je govorio ono što ja mislim." 

"Ja sjedim na tim sastancima, a tamo, ljudi, samo što noževi ne izlaze. Tada sam samom sebi rekao - ili iziđi ili postani predsjednik", prisjetio se Jakovčić i dodao da ga nikada nije privlačila moć, ali da je sa svima jako dobro surađivao, pa čak i s Tuđmanom.  

"To ti nije baš za pohvalu", bocnuo ga je Obersnel. 

"Ali jednom su nas morali razdvojiti jer nisam smio sjediti pored njega za ručkom. Manolić mi je rekao da se moram pomaknuti jer imam nož u ruci!" prisjetio se kroz smijeh Jakovčić.

Obersnel se prisjetio svojih početaka, kada je bio vrlo društveno aktivan i uvijek se svađao sa svima i dokazivao pravdu. "Tako su me nagovorili da uđem u županijsku skupštinu, nakon čega me tadašnji gradonačelnik Slavko Linić zvao da preuzmem jedan resor i tako sam ja tu završio nakon što je Slavko otišao za ministra, računajući kako ću se tu zadržati kratko, a ne 21 godinu", rekao je i naglasio kako je imao pozive, ali nije htio iz Rijeke.    

Suradnja sa Sanaderom bila je dobra

"Ja s njim nisam imao problema i on je bio jedan od onih s kojima sam ja imao dobru komunikaciju, ali ovo drugo što se događalo, mi to nismo vidjeli", rekao je Obersnel upitan o suradnji sa Sanaderom. "Istina je i da je nemoguće da je on to sve radio i da to nitko nije vidio."

Jakovčić se također složio da je suradnja sa Sanaderom bila dobra. "Što god sam ja predložio, on se složio. Od Sveučilišta u Puli, Trgovačkog suda, bolnice, sve se moglo, evo ruka." 

Tko ima najbolje pupoljke za vino? Uglavnom nitko. Mesić je volio gemište, što je OK, razumijem ga, ali od hrvatskih političara nitko se ne razumije u vino. 

"Sad ću reći nešto od čega će Nino poludjeti - Zoran se razumije u vino!" dodao je Obersnel, na što mu je Jakovčić odgovorio, "Ne, on misli da se razumije u vina!" 

A Šeks? "Uf, jedno je voljeti vino, a jedno je znati nešto o vinu." 

"Svađaš se cijeli dan u Saboru i onda poslije s njim cugaš", prisjetio se Jakovčić jednog susreta, ali naglašava da vino ne pomaže u dogovorima. "Vino je dobro ili jedan dobar ručak da se bolje upoznaš s nekim", kaže Jakovčić. "Dobro je da se ljudi iz različitih stranaka nađu uz jednu čašicu." 

"Ja se isto dosta dobro razumijem u vina", rekao je Obersnel.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Kandidat za premijera Spavaš li mirno, Vojko V? Pogledajte kako Grmoja pjeva u predizbornoj pjesmi: "Dižemo barjak, slavimo Badnjak..."

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug''

Krešendo se prikazuje uživo na portalu DNEVNIK.hr i društvenim mrežama Nove TV, a dostupan je i na platformama YouTube i Spotify. Najzanimljivije dijelove prikazat će i središnja informativna emisija Dnevnik Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene