Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političko kadroviranje

Kadrovska superkrižaljka u superizbornoj godini: "Mudro bi bilo pričekati jer sve drugo bila bi politička travestija"

Aktualno Galerija Superizborno kadroviranje - 1 Superizborno kadroviranje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Superizborno kadroviranje - 4 Superizborno kadroviranje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Superizborno kadroviranje - 2 Superizborno kadroviranje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Superizborno kadroviranje - 3 Galerija 1/4 >>
Političko kadroviranje hrvatska je tradicija. U superizbornoj godini čeka nas kadrovska superkrižaljka. Državno odvjetništvo, SOA, Hrvatska narodna banka... To su samo neke od institucija čijim će čelnim osobama isteći mandat u prvoj polovici 2024. Sve skupa i novo tlo za političku trgovinu i nadmudrivanje. Više o svemu doznaje reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Neće samo saborske i ministarske fotelje uskoro tražiti nove vlasnike. U prvoj polovici iduće godine čitavom nizu važnih dužnosnika ističu mandati. Prvi na redu je admiral Hranj. Načelniku glavnog stožera mandat istječe na kraju ove godine i već je produživan. I to ne bez sukoba s predsjednikom.

"Odlukom ne popuštam Milanoviću. Ovdje se konkretno bavim sustavom, čime se bavim od prvog dana mandata, unatoč svemu što mi je sve izrekao, prijetnje koje mi upućuje. Ne zanima me njegovo mišljenje", rekao je ministar obrane Mario Banožić prošle godine, 29. prosinca.

Bez njega neće moći tražiti novog šefa vojske, kao ni novog šefa SOA-e. Danielu Markiću mandat ističe u svibnju, kada na dnevni red dolazi i ništa manje osjetljivo pitanje nasljednika Zlate Hrvoj Šipek.

Oporba poručuje da izuzev Hranja, sva ova imenovanja moraju čekati izbore.

"Mudro bi bilo pričekati jer bi sve drugo bila politička travestija i to treba u demokratskim državama izbjegavati. Treba pričekati i dati budućoj parlamentarnoj većini, koja god to bila, da ona zajedno odlučuje o tome", rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

Problem je, međutim, što ova jednadžba ima više od jedne nepoznanice. U Vladi i vladajućoj koaliciji zasad su bez službenog komentara jer znaju da će mnogo toga ovisiti o datumu parlamentarnih izbora, koji je i mnogima među njima još uvijek nepoznanica.

Posebno je komplicirana situacija s Ustavnim sudom. Od ukupno 13, čak desetero ustavnih sudaca u lipnju će ili u novi mandat ili u mirovinu, a upravo Ustavni sud nadzire zakonitost i ustavnost samih parlamentarnih izbora. Treba li se onda oko njih dogovoriti čak i prije izbora, jer bira ih se dvotrećinskom većinom?

"Mislim da bi bilo korektno da se ti suci biraju nakon izbora, i sada upravo Andrej Plenković i Vlada imaju priliku pokazati - ili su europski političari ili ipak imaju balkanski mentalitet i žele sve institucije podčiniti", istaknuo je saborski zastupnik Marijan Pavliček.

"Za Ustavni sud ne sto posto, nego 105 posto da treba čekati izbore za novi parlament, koji će biti ili na proljeće ili na jesen", naglasio je Hajdaš Dončić.

Između proljeća i jeseni odlučivat će se konačno i o guverneru HNB-a Borisu Vujčiću, kojemu mandat istječe u srpnju, no njega pak nikakav zakon ne priječi da još jedan mandat odradi na čelu HNB-a.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene