Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Padaju cijene

Znate li na što paziti na rasprodajama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je vrijeme blagdanske kupovine prošlo, zahuktavaju se poznate siječanjske rasprodaje.

Kupnjom za vrijeme sezonskog sniženja mnogi građani pokušat će uštedjeti koju kunu. Najviše se kupuju stvari poput zimskih jakni, kaputa i cipela kojima cijena na sniženjima zna biti osjetno manja nego na početku sezone, iako će nam biti potrebni još nekoliko mjeseci.

>>
Opet lažna sniženja?!

Pročitajte i ovo Ilustracija aktualna tema Koliko ste zadovoljni sniženjima na Crni petak? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Tema dana Kupujete li na rasprodajama?

'Traju do kraja siječnja kada nam stižu nove kolekcije, počela su sa 30 posto, a sad su negdje oko 50 posto. Naravno, još će se snižavati tako da će do kraja siječnja biti i do sedamdeset posto', rekla je Marija Gamulin, glasnogovornica trgovačkog centra.

I dok jedni smatraju da se na rasprodajama doista može uštedjeti drugi kažu - sve je to marketinški trik. 'Jasno mora biti naznačena cijena koja je bila prije sniženja i koja je nakon sniženja, i u postocima i ta ista cijena mora odgovarati i na blagajni', rekao je Igor Vujović Iz Društva za zaštitu potrošača.

Iako trgovci često ističu kako se roba kupljena na sniženju ne može vratiti, iz Udruge Potrošač upozoravaju da to nije točno.

'Roba koja je na sniženju i na akciji se isto tako može reklamirati u zakonskom roku od tri do šest mjeseci. Samo roba s greškom, ako je potrošač informiran da je roba s greškom, ona se ne može reklamirati', dodao je Vujović. 

Kazne i do 100.000 kuna!

Za kršenje potrošačkih prava propisane su i kazne i to od deset do čak sto tisuća kuna. Recimo, da neki trgovac spusti cijene na deset kaputa i reklamira sezonsko sniženje od dvadeset do sedamdeset posto. Barem petina, dakle dva kaputa moraju biti snižena na maksimalnih sedamdeset posto, u protivnom prijeti mu kazna.

Važno je dobro otvoriti oči kad se kupuje na sezonskim rasprodajama i naravno kupovati planski, u skladu s osobnim budžetom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene