Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće javna raspava

VIDEO Naftne platforme na Jadranu neće se smjeti vidjeti s plaža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za ugljikovodike predstavila je Stratešku studiju utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

I ribari, i turisti i naftaši - svi oni mogu zajednički koristiti blagodati Jadrana. Tvrde tako u Agenciji za ugljikovodike i kažu da će se svi koji će tražiti naftu i plin u Jadranu, morati pridržavati posebne Strateške studije utjecaja na okoliš.

Na gotovo 500 stranica ona brani ekološku stranu projekta eksploatacije nafte i plina.

'Mi smo u principu zaštitili i osigurali da negativnih utjecaja nema ni po ribarstvo, ni po turizam, ni po život sisavaca u Jadranskom moru', pojašnjava Barbara Dorić iz Agencije za ugljikovodike.

Studija kaže da se platforme neće smjeti vidjeti s plaža i iz turističkih zona. Bušenje se ne smije odvijati na više od tri područja istovremeno, a eksploatacije neće biti oko otoka Jabuke i Palagruže, gdje su važna mrjestilišta riba.

U ORaH-u
smatraju da je takav dokument trebao biti donesen odavno. 'Hrvatska vlada je radila cijeli postupak naopako. Prvo je išla istraživati, pa raspisivati, odnosno određivati područja, pa raspisivati koncesije, pa tek na kraju raditi stratešku procjenu utjecaja na okoliš', ističe Davor Škrlec, zastupnik ORaH-a u EU parlamentu.

Pročitajte i ovo Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine

Objavljena imena 5 tvrtki koje će vaditi naftu iz Jadrana

Kritika je stigla i od ekoloških udruga. Toni Vidan iz Zelene akcije kaže: 'Činjenica da je Vlada raspisala natječaj, u kojem su te stvari definirane, odnosno cijeli Jadran je stavljen na javno nadmetanje za koncesije i koncesionarima nisu postavljena ograničenja u intenzitetu, ovu studiju ustvari čini bespredmetnom.'

Iz Agencije za ugljikovodike poručuju da su sve radili po zakonu, a od danas su otvorili i javnu raspravu, koja traje mjesec dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene