Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ranije nego inače

Počela epidemija gripe: "Potvrđeno 270 slučajeva, no stvarno oboljelih je oko 3000"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gripa se ove godine pojavila ranije nego inače, a epidemija te bolesti u uzlaznoj je putanji.

Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljelih i svi su tip A H1N1. Radi se pandemijskom tipu koji pamtimo iz 2009. godine kada je prvi put izoliran, a nazvan je ''svinjska gripa''.

Pročitajte i ovo Dijana Mayer Stigla u Hrvatsku Epidemiolozi pozvali na cijepljenje protiv gripe, ali uz jednu bitnu preporuku: "Smatramo da je bolje pričekati..." Slika nije dostupna Liječnici pozivaju na cijepljenje 'Cjepivo za svinjsku gripu nije opasno, nema razloga za paniku'

Virusolog Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Vladimir Draženović kazao je da se može govoriti o visokom intenzitetu s brojnim komplikacijama, piše Jutarnji list. "S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće", dodao je.

Navodi da je deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a među oboljelima ima i desetak novorođenčadi. "Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi", objasnio je.

Dodao je da su oboljeli uglavnom populacija koja se nije cijepila, osim jedne oboljele osobe koja se cijepila tri dana prije nego što je oboljela, dok cjepivo nije počelo djelovati. Uz gripu, dobila je i upalu moždane ovojnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene