Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada ostala nasukana

Lalovac u Luksemburgu branio konverziju kredita u 'švicarcima' i izazvao samo jednu reakciju - NEGATIVNU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija, čini se, stala je na stranu Hrvatske udruge banaka u slučaju švicarac, vijest je stigla poslijepodne iz Luksemburga, gdje je ministar Lalovac sudjelovao na sastanku ministara financija Europske Unije.

Ministar Boris Lalovac na sastanku s kolegama u Luksemburgu čuo je ono što nikako nije htio. Povjerenik europske komisije Hill razmišlja slično kao i Hrvatska udruga banaka. Prema njemu, hrvatski zakon o konverziji kredita u švicarskim francima nije u skladu s europskim pravilima.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Švicarski franak Javilo se samo 10 % Još jedna pobjeda protiv banke! "Imate ih pravo tužiti, duguju vam milijarde!"

"Vrlo aktivno sam pitao sve ministre koji su bili za stolom da li bi oni mogli podnijeti ratu od 60 posto veću i iznio sam im nekoliko primjera gdje se pokaziva vrlo jasna ugroženost hrvatskih građana. I jednostavno, odgovor austrijskog ministra je bio da je to nešto nevjerojatno što sam iznio. Možda je mislio na nevjerojatnu stvar da je to nemoguće, da se tako nešto može dogoditi u zemljama EU, koje su smislili njegovi austrijski bankari", rekao je Lalovac.

'VUJČIĆU LOPOVE' Udruga Franak održala prosvjed pred HNB-om, tražili ostavku guvernera

"Zanimljivo je da samo on reagirao, i to u roku od 30 sekundi. Znači nije bilo nikakve argumentirane rasprave", dodao je ministar. Austrijski ministar financija ne slaže se s hrvatskim kolegom. "Već sam govorio da se države članice ne mogu ponašati ovako, da prebacuju teret isključivo na banke", kaže Hans Jorg Schelling, ministar financija Austrije.

Manevarski prostor Hrvatske vlade u odnosu na Europsku uniju, sada je znatno manji, smatra ekonomski analitičar Luka Brkić. "Morate poštivati precedure, pravni okvir EU na koji ste dobrovoljno pristali, na koji ste potpisali ugovor, postali ste punopravna članica, onda se tako morate i ponašati. Bez obzira što istodobno znači da ne morate istodobno biti zadovoljni s onim što dolazi s razine EU", ističe Brkić.

U udruzi Franak tvrde: Komisija nije dobila uvid u pravo stanje stvari i prozivaju Udrugu banaka. "Članovi udruge Franak su mišljenja da je Hrvatska udruga banaka zajedno s matičnim bankama u Austriji i Italiji izmanipulirala Europsku komisiju i prikazala im krivo stanje stvari u Hrvatskoj", rekao je Božo Ivošević iz udruge Franak.

Zakon o konverziji švicarskih franaka trenutačno je na ocjeni ustavnosti. Udruga Franak najavl

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene