448686
448686
448686
448686
448686

Kovač: Poruka Junckerovog pisma Vučiću jest da se Srbija uhvati posla. Tužakanja ih neće dovesti nikuda

  • , 01.09.2016., 14:53
  • Autor:
  • komentara

'Junckerovo pismo jasno potvrđuje da smo bili u pravu kada smo rekli da tužakanja, što je Srbija činila i čini, neće dovesti nikuda', rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u četvrtak na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Potsdamu.

 
 
 
 
Miro Kovač (Foto: AFP)
Miro Kovač (Foto: AFP)

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je u četvrtak na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Potsdamu da je pismo predsjednika Europske komisije Srbiji pokazalo da je Hrvatska bila u pravu kada je rekla da Srbiju "tužakanja neće dovesti nikuda".

"Junckerovo pismo jasno potvrđuje da smo bili u pravu kada smo rekli da tužakanja, što je Srbija činila i čini, neće dovesti nikuda", rekao je Kovač na rubu neformalnog sastanka u Potsdamu osvrnuvši se na zahtjev Srbije Europskoj uniji da ju “zaštiti” od Hrvatske te odgovora predsjednika Europske komisije Jean-Clauda Junckera u kojem se Srbija upućuje na gradnju dobrosusjedskih odnosa.

Predsjednik Europske komisije odgovorio je na pismo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u kojem je istaknuo da su dobrosusjedski odnosi, regionalna suradnja i pomirenje temeljna načela koja trebaju poštivati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati te zemlje članice EU-a, rekla je u srijedu glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

Kovač je poručio da će Hrvatska i dalje podupirati težnje Srbije za članstvom u Europskoj uniji ali da Srbija isto tako mora obaviti svoj dio posla.

“Treba se uhvatiti posla, treba izvršavati svoje obveze i treba se držati načela i principa dobrosusjedske suradnje,. Ako se želi napredovati prema Europskoj uniji, što mi kao članica Europske unije i kao susjed Srbije i želimo, treba svoje obveze izvršavati i na taj način će Srbija moći napraviti pomak prema Europskoj uniji a ne pismima i nekakvim diplomatskim akcijama koje su zaista osuđene na neuspjeh. Uhvatiti se posla i to je ono što je, kako mi se čini, i poruka Junckerovog pisma Vučiću”, rekao je Kovač novinarima u Potsdamu.

Ministar Kovač nije rekao hoće li se tijekom današnjeg neformalnog sastanka naći i s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Na današnjem sastanku, kojeg je sazvao njemački ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESS-a Frank-Walter Steinmeier, razgovarat će se o sigurnosnim temama, posebice vezanim uz izbjegličku krizu te opasnost od terorizma i na to kako da zemlje članice ove organizacije pronađu bolje odgovore na aktualna pitanja i pospiješe međusobnu suradnju.

“U današnjem svijetu kojeg muče mnoge krize, OESS bi mogao odigrati važniju ulogu nego ikad”, rekao je Steinmeier te je najavio kako na današnjem sastanku “neće bježati” od kontroverznih tema. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se