Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV

Kosor ekskluzivno: Već je počela istraga kako su 'brijunski transkripti' došli u Haag

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon nekoliko dana medijskih prepucavanja ' tko je kome dao transkripte, tko ih je prvi vidio, itd., premijerka Jadranka Kosor ekskluzivno za Dnevnik Nove TV jj kazala kako se već radi na tome da se dozna istina o tome kako su 'brijunski transkripti' dospjeli u Haag.

Premijerka Jadranka Kosor već je ranije kazala kako će zatražiti istragu oko toga tko je Hagu dao transkripte mimo procedure, a danas nam je to ponovnoi potvrdila. 'Ja sam to već najavila i na tome se već radi', kazala je Kosor ekskluzivno za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Prvo je bivši predsjednik ustvrdio kako nije on taj koji je dostavio Tuđmanove transkripte Haškom sudu što je bila percepcije većeg dijela javnosti. 'Originalni zvučni zapis Brijunskog sastanka pronašla je u podrumskom Arhivu Protuobavještajna agencija, čiji je ravnatelj bio Tomislav Karamarko, izuzela ga i utvrdila njegovu autentičnost, nakon čega je taj zapis predan Haaškom sudu', kazao je Mesić.

Na Karamarkov odgovor nije, naravno, dugo trebalo čekati. Optužbe Mesića je nazvao nespretnim i zlonamjernim konstrukcijama. 'Nakon prijave odvjetničkog tima generala Gotovine, POA je dobila zadaću i pokušala utvrditi vjerodostojnost dokumenata. To je bio sav naš doticaj s tim dokumentom, i to u travnju 2005. godine. Nakon što je dovršena ekspertiza dokumenti su proslijeđeni DORH-u. POA nikad nije surađivala s Haagom niti je taj dokument, niti bilo koji drugi dokument, proslijedila Haagu', kazao je Karamarko te dodao kako više od ovoga ne može reći jer mora čuvati državnu tajnu.

Sve što je Haag tražio, išlo je preko vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom, kazao je Ivo Farčić, član odvjetničkog tima generala Ante Gotovine. Vlada bi s dokumenata skinula oznaku tajnosti i ponovno preko Ureda dostavljala Haagu. Kada se obrana generala Gotovine tri mjeseca mučila da otkrije gdje se nalazi original tog dokumenta. Prvo kome su se obratili bio je vladin Ured za suradnju s Haagom. 'Oni su rekli kako ga nisu dostavili u Haag, da su provjerili sve dostavne i otpravne knjige da nikakav takav transkript nisu dostavili i da se transkripti fizički nalaze u Uredu predsjednika', rekao je Farčić. Obrana Gotovine je posumnjala u autentičnost, čak su kaznenu prijavu zbog falsificiranja transkripata, no DORH ju je odbacio i nije se dalje istraživalo. A Brijunski transkript, što je vidljivo iz presude generalima, postao je ključni dokaz Tužiteljstva.

Potom se u medijima pojavio i drugi dio Mesićeve 'ispovijsti' oko transkripata. Kada je 2000. došao u Ured predsjednika nije, kaže, preuzeo svu dokumentaciju svojeg prethodnika te pojasnio kako su se brijunski transkripti nalazili na tri mjesta, u uredu Vesne Škare-Ožbolt, u pismohrani i u arhivu. Tada je, kazao je Mesić, formirano Povjerenstvo na čelu s Ivanom Jarnjakom, tadašnjim predstojnikom Ureda za nacionalnu sigurnost. 'Jedan dio tih transkripata preuzeo je Vladimir Šeks, a drugi Miroslav Tuđman, dok je treći dio na čudan način nestao', naglasio je Mesić. Ono što je ostalo jest samo par kurtoaznih razgovora o susretima kojima su prisustvovali Jarnjak i Ivić Pašalić.

Mesića su naravno, demantirali i Jarnjak, i Šeks i Tuđman.

Jarnjak je doduše potvrdio kako je tada osnovana komisija koja je dokumente popisala i selekcionirala kako bi napravili primopredaju. 'Nakon tri dana smo rekli to pripada HDZ-u, to pripada osobno pokojnom predsjedniku, a ovo ostaje u Uredu predsjednika', tvrdi Jarnjak.

Slično tvrdi i Miroslav Tuđman: 'Spominje se kao da sam ja u tome selekcionirao ili radio s transkriptima što je čista laž. Može se vidjeti da ja od smrti predsjednika uopće nisam odlazio na Pantovčak, osim kada sam došao preuzeti onaj dio osobnih stvari predsjednika što je zapisnički ustanovljeno'.

'Došao sam zajedno s Ivom Sanaderom, koji je bio član predsjedništva HDZ-a, i preuzeo sam u ime HDZ-a transkripte koji su bili vezani uz djelovanje HDZ-a', oglasio je Vladimir Šeks u priopćenju. O svemu što je uzeo, kaže, postoji i zapisnik. Budući da svi sudionici vremena tvrde kako oni nisu slali dokumente u Haag niti ih uzimali mimo zakona, pravu istinu mogla bi pokazati jedino istraga, iako rali u Haagu od toga više teško da će imati ikakve koristi. 

Kosor uvjerena u ispunjavanje ciljeva

Bliži se lipanj, a samim time i datum koji je predviđen za zatvaranje hrvatskih pregovora s Europskom unijom. Premijerka je uvjerena kako će Hrvatska ispuniti taj cilj. Kroz izvršavanje mjerila, kazala je, odrađeno je puno posla. Sada se, tvrdi, broje posljednji metri do cilja. Ostala su još poglavlja 23 i 8. Kosor ne vjeruje, otkrila je za Dnevnik Nove TV, da bi pred Hrvatskom moglo biti političkih prepreka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene