Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivić, Kovačević i Đapić odbacili optužbe

Kosor: Šišljagićeve izjave govor su mržnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor izjavu saborskog zastupnika HDSSB-a Vladimira Šišljagića u kojoj je Ivi Sanaderu i HDZ-u najavio 'rat do istrjebljenja' ocijenila je 'čistim govorom mržnje koji potvrđuje kojem miljeu pripada Šišljagić'.

'Rat do istrjebljenja najavljuje nam oficir JNA, kapetan I. klase, i zato nas te prijetnje istrjebljenjem ne čude, jer smo se toga već naslušali 1991.', izjavila je Kosor. Kazala je da su ti i takvi kapetani i oficiri davno izgubili rat i da ih je na to dobro podsjetiti ovom prigodom u 21. stoljeću. 'Radi se o čistom govoru mržnje onih koje nismo htjeli u stranci', a kojim bi se, kako je rekla, 'možda trebale pozabaviti neke druge institucije'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šišljagić i Glavaš po HDZ-u HDSSB: Sanadera treba privesti pravdi Slika nije dostupna 'Pronašao pogodne osobe za svoj naum' 'Glavaša bi netko mogao likvidirati'

'Naravno, prijetnje ratom do istrjebljenja se ne bojimo, kao što se nismo bojali ni u ratnim vremenima', naglasila je. Komentirajući Šišljagićevu ocjenu da je Sanader čovjek opasnih namjera, rekla je kako su takva blaćenja i prijetnje bile upućivane i prvom predsjedniku HDZ-a Franji Tuđmanu na početku stvaranja države. 'Očito se povijest blaćenja ponavlja', rekla je Kosor i ponovila da su 'takvi odavno izgubili rat'.

>> Premijerova izjava o presudi Glavašu zgrozila struku

>> Sanader se zbog Glavaša obrušio na pravosuđe

Kosor ne smatra da je 'opasna' izjava predsjednika Vlade Ive Sanadera da se sudstvo, objavljivanjem presude Glavašu tjedan dana uoči lokalnih izbora, upliće u politiku. 'Upravo suprotno, opasno je što gospodin Milanović događaje vezane uz hrvatsko pravosuđe i procese koji se vode svodi na unutarnje sukobe u HDZ-u', rekla je Kosor komentirajući reakciju predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji smatra da je Sanaderova izjava 'opasna' te da je situacija oko Branimira Glavaša vezana uz 'unutarnje sukobe u HDZ-u'.

Ivić, Kovačević i Đapić odbacili Šišljagićeve i Burićeve optužbe

Ubrzo nakon današnje izvanredne konferencije HDSSB-a na kojoj su predsjednik Vladimir Šišljagić i predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić najavili Sanaderu i HDZ-u 'rat svim političkim sredstvima do istrjebljenja' izvanrednu konferenciju održali su Tomislav Ivić (HDZ), Dragan Kovačević (HDZ) i Anto Đapić (HSP) te odbacili sve optužbe.

Predsjednik Županijskog HDZ-a i kandidat koalicije HDZ-HSP-HSS-HSU-HSLS za osječko-baranjskog župana Tomislav Ivić, rekao je kako je Vladimir Šišljagić bivši 'vojni liječnik i kapetan I. klase bivše JNA' , te da po njegovom 'Hrvatska nikada ne bi bila slobodna i samostalna'.

Dodao je kako je Šišljagić danas povukao svoju izjavu vezanu za suradnju s Vladom i HDZ-om bez obzira na situaciju vezanu za Branimira Glavaša, koja je objavljena u jednoj dnevnoj novini, jer je, kako je rekao, za to dobio direktive 'iz druge države'. Postavio je i pitanje hoće li Vesna Pusić (HNS) nakon izricanja presude Branimiru Glavašu za ratni zločin u Osijeku, preispitati svoju odluku 'što je na Glavaševoj listi'. Naime, Krešimira Bubala (HDSSB), kandidata za osječkog gradonačelnika, u koaliciji je i HNS-ov kandidat za dogradonačelnika Ivan Vrdoljak , te Danijela Lovoković, nezavisna kandidatkinja.

>> 'Na sud su pritisak vršili samo bliski optuženima'

Ivić, Kovačević i Đapić osudili su prekjučerašnje bacanje kamenja i jaja na zgradu u kojoj je sjedište HDZ-a, te paljenje HDZ-ove zastave nakon izricanja presude Branimiru Glavašu i ostalima, kao i današnje prijetnje Sanaderu, ocijenivši da je to govor mržnje. 'Neposredno uoči lokalnih izbora HDSSB je uhvatila panika zbog čega se i ponašaju nedolično', istaknuto je.

Izjavu premijera Ive Sanadera da je donošenje presude za ratni zločin Branimiru Glavašu i ostalima u tzv. slučajevima 'garaža' i 'selotejp' tjedan dana prije lokalnih izbora utjecanje na izvršnu vlast, ocijenili su utemeljenom, te odbacili Šišljagićeve i Burićeve izjave kako je Sanader odgovoran za sudski proces kao i presudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene