Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranke u koaliciji Pahora

Slovenija: Predložen konzultativni referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arbitražni sporazum s Hrvatskom treba dati u javnu raspravu i na savjetodavni referendum, iznijeli su u utorak na konferenciji za novinare u Ljubljani predsjednici zastupničkih klubova stranaka koje sudjeluju u koaliciji premijera Boruta Pahora.

‘Koalicija je u svojim stajalištima oko savjetodavnog referenduma jedinstvena’, naglasili su parlamentarni predstavnici četiriju vladajućih stranaka, objavivši da su još u ponedjeljak prikupili dovoljan broj zastupničkih potpisa za pokretanje referenduma i takvu inicijativu dali u parlamentarnu proceduru. Kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji, na referendumu bi birači odgovarali na referendumsko pitanje o ratifikaciji sporazuma o arbitraži, u kojemu, među ostalim, stoji da je zadaća ‘arbitražnog suda odrediti tijek granice između Slovenije i Hrvatske na kopnu i moru, kontakt Slovenije s otvorenim morem i režim korištenja odgovarajućih morskih područja’. Drugim riječima, u referendumskom pitanju koristio bi se termin kontakt kako slovenska strana prevodi izraz ‘junction’ iz hrvatsko-slovenskog Sporazuma o arbitraži.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mogao bi biti proglašen nevaljanim Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav' Slika nije dostupna Najbolje rješenje Pahor u parlamentu branio arbitražni sporazum

>> Slovenska vladajuća koalicija dala inicijativu za referendum

Ogorčena polemika

Taj izraz u dokumentu koji su u Stockholmu prošlog tjedna potpisali predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije predmet je ogorčene polemike između slovenske vlade i oporbenih stranaka. Vlada tvrdi kako se radi o tome da će Slovenija putem arbitraže osigurati ‘teritorijalni spoj ili kontakt’ s otvorenim morem, dok su oporbene stranke sklonije tumačenju koji sugerira hrvatski prijevod da se radi o ‘vezi prema otvorenom moru’, što po tumačenju bivšeg premijera Janeza Janše znači da bi Slovenija mogla ‘izgubiti pravo koje je imala u bivšoj Jugoslaviji’. Oporbene stranke zato su deponirale potpise svojih zastupnika u parlamentu, želeći prije ratifikacije sporazuma osigurati raspisivanje zakonodavnog referenduma kojim bi, kako očekuju, birači odbacili arbitražni sporazum na referendumu.

'Želimo široku javnu raspravu'

Pahor je već najavio da će sporazum biti upućen ustavnim sucima, a Janša je rekao da to nema logike No, pretekle su ih stranke vladajuće koalicije koje su već u ponedjeljak navečer u potpunoj tajnosti podnijele prijedlog o održavanju konzultativnog referenduma, kako bi u kampanji koja bi mu prethodila uvjerili javnost da je sporazum s Hrvatskom dobar i osigurava slovenske nacionalne interese. ‘Ovo je samo prijedlog za raspisivanje referenduma. Želimo široku javnu raspravu i uvjereni smo da će nas građani poduprijeti’, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Miran Potrč ističući da o održavanju referenduma tek treba održati javnu raspravu i da će odluku o raspisivanju donijeti parlament.

Sporazum će biti upućen ustavnim sucima

Najavu Potrča, predsjednika zastupničkog kluba Pahorove stranke, podržali su i predsjednici ostalih koalicijskih zastupničkih klubova - Franco Juri (stranka Zares), Franci Žnidaršič (stranka umirovljenika DESUS) te Borut Sajovic (stranka liberalnih demokrata, LDS). Šefovi klubova zastupnika nisu htjeli procijeniti koliko bi vremena moglo proteći dok se raspiše i održi referendum, ali su naglasili da se parlament o tome neće izjašnjavati prije nego što odluku o sporazumu donesu ustavni suci. Da će sporazum biti upućen ustavnim sucima kako bi se unaprijed otklonile moguće kritike da je on protuustavan već je ranije najavio premijer Pahor, dok je bivši premijer Janša rekao da to nema logike jer se ne radi o tome je li sporazum protuustavan nego je li dobar ili loš, a on tvrdi da je loš za Sloveniju. Šefovi zastupničkih klubova očekuju da bi se referendum mogao održati u roku od tri mjeseca, nakon što o ustavnosti sporazuma odluku donese Ustavni sud. O predaji arbitražnog sporazuma u postupak Ustavnom sudu i zakonu o ratifikaciji sporazuma slovenska vlada raspravljat će u četvrtak na svojoj redovnoj sjednici. (Hina)

Trebaju li se i Hrvati izjasniti o Sporazumu putem referenduma?

  • Da, to je naše pravo
  • Ne, neka politika to vodi
  • Ne znam

Ukupno glasova:


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene