Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada želi nastavak pregovora

Kosor i dalje sindikate poziva na dijalog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor potvrdila je da vlada želi nastaviti dijalog sa sindikalnim udrugama o Zakonu o radu te ih je pozvala da u tome sudjeluju.

'Pozvala sam sindikate (na dijalog) i pozivam ih i dalje', izjavila je Kosor novinarima u Sarajevu gdje je boravila u radnom posjetu. Istaknula je kako je Gospodarsko-socijalno vijeće najbolje mjesto za razgovore o izmjenama tog zakona te da je spremna još jednom obrazložiti što su razlozi za predložene izmjene Zakona o radu.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

'Predloženim izmjenama Zakona o radu ne ukida se kolektivno pregovaranje, ne ukidaju se kolektivni ugovori. Dapače, samo se osnažuju ugovorne strane, dakle socijalni partneri, na pregovaranje u novim uvjetima', kazala je Kosor komentirajući najave sindikata da planiraju prikupljati potpise za referendum o Zakonu o radu. Podsjetila je da je vlada predlagala sindikatima sporazum o socijalnom partnerstvu 'u novim okolnostima krize'.

'Kontinuirano smo na to pozivali i predlagali da svaka strana, i sindikati i poslodavci i vlada u taj sporazum unesu ono što oni misle da je najvažnije i što se može provesti u vremenima krize', kazala je Kosor dodajući kako nije isto pregovarati o kolektivnom ugovoru i pravima koja iz njega proistječu 'u vremenima kada vam BDP raste šest posto i kada pada šest posto'. '

>> 'Hrvatski će narod sam uređivati odnose u kući'

Prema tome, moramo se prilagoditi okolnostima i ja još jedanput pozivam sindikate na razgovor i na dogovor', izjavila je Kosor. Zaključila je kako se sada pregovara o pitanjima poput božićnice, dara za djecu i regresa te istaknula kako se nada da s obzirom na okolnosti neće trebati razgovarati "i o pravima druge vrste" te da stoga svatko treba preuzeti svoj dio tereta i odgovornosti. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene