Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Hitno novi propis: Svi će plaćati krizni harač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade najavila je donošenje novog zakona o posebnom porezu.

Vlada će u idućih desetak dana izraditi i Saboru predložiti novi zakon koji će obuhvatiti i one skupine koje nisu obuhvaćene Zakonom o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, kako bi osigurala da se teret krize ravnomjerno rasporedi, najavila je predsjednica vlade Jadranka Kosor. Kosor je, na sjednici, naglasila da je Zakonom o posebnom porezu vlada namjeravala obuhvatiti sve primitke veće od 3000 kuna, zaštititi najranjivije društvene skupine i koliko je moguće ravnomjerno rasporediti teret krize.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Gdje je tu socijalna pravda?' 'Ustavni sud odlučuje, ali bolje da ne komentira' Slika nije dostupna Odbijeni Mesić i 80.000 građana Ustavni sud odlučio: Harač ostaje jer nije prekomjeran teret!

'Ide novi zakon kojim će biti obuhvaćene one vrste dohotka koje to nisu bile starim zakonom', kazao nam je ministar Ivan Šuker, a na naše pitanje da li pod tim misli na samostalne djelatnosti, odgovorio je: 'O tome ćete vidjeti kada bude vrijeme za to.'

>> Svi podnosimo teret? Kakva farsa!

Sabor bi ga mogao donijeti već na prvoj sjednici u rujnu

Zakon bi mogao biti izglasan već na prvoj sjednici Sabora u rujnu 'U skladu s tim i na tragu Zakona o posebnom porezu, koji je na snazi i ostat će na snazi, donijet ćemo još jedan zakon, koji će obuhvatiti i druge skupine u društvu, kako bismo ravnomjerno rasporedili teret krize', rekla je Kosor. Naglasila je da će taj zakon biti gotov za desetak dana, kako bi ga Sabor mogao donijeti već na prvoj sjednici u rujnu. Najavila je da će se idućeg tjedna sastati s predstavnicima države u nadzornim odborima trgovačkih društava u pretežitom državnom vlasništvu.

Sporazum o socijalnom partnerstvu

Na sastanku će se, kaže, vidjeti kako društva provode planove za povećanje likvidnosti, ali i druge vladine odluke na tragu racionalizacije poslovanja. Kosor je najavila i da će vlada socijalnim partnerima ponovno ponuditi sporazum o socijalnom partnerstvu u posebnim okolnostima globalne krize. 'Vlada će ponuditi svoje mjere, obveze koje možemo preuzeti, a partnere, sindikate i poslodavce ćemo pozvati da sami kažu koje su obveze spremni prihvatiti', kazala je premijerka. (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene