Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova svađa

Kosor: Josipoviću treba kvalitetan pravnik! Josipović: Premijerka krivo tumači Ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor i predsjednik Republike Josipović u novom su verbalnom ratu.

Predsjednik Republike Ivo Josipović oštro je odgovorio premijerki na prozivke oko datuma novih parlamentarnih izbora i prekoračenju ovlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna Što misle naši susjedi Srbijanski mediji o hrvatskom potpisivanju ugovora

'Čvrsto se držim svojih ovlasti i nema odstupanja od njih. U slučaju da netko smatra da sam prekoračio svoje ovlasti, postoji institucija zvana Ustavni sud za to. U posljednje vrijeme premijerka i vlada su čitali Ustav kako ne treba', odgovorio je premijerki Kosor predsjednik Republike Ivo Josipović.

'Izgleda da je na djelu jedna vrlo neobična predizborna strategija, u kojoj se jedna politička opcija ne konfrontira s drugom koja ide na izbore, već s nekim tko ne ide na izbore. To je jedan novitet, koji mislim da neće donijeti dobar rezultat', smatra Josipović.

Htjela bih samo podsjetiti da jedan neradni dan košta milijardu i 100 milijuna kuna i zato pitam možemo li si dopustiti još jedan neradni dan i toliki gubitak Jadranka Kosor Predsjednik se još jednom osvrnuo na raspravu oko datuma novih parlamentarnih izbora i premijerkine tvrdnje da to mora biti nedjelja, a ne radni dan. 'Pozivam na korektno pravno tumačenje i to ne znači da će izbori biti radnim danom, niti ja danas razmišljam o konkretnom datumu, ponajmanje o radnom danu', istaknuo je Josipović.

'Prema tome, premijerka umjesto da odgovori kako je krivo protumačila pravnu normu, govorila je o troškovima izbora, a takvo izvrtanje teme je nešto što se u posljednje vrijeme prečesto događa', zaključio je.

Ustavni okviri

Premijerka je prethodno Josipovića kritizirala. 'Loša je i predsjednikova izjava da će njegova popularnost koristiti SDP-u na parlamentarnim izborima. Zato bi bilo dobro da se predsjendik vrati u svoje ustavne okvire i vjerujem da predsjednik razumije koliko sve ovo skupa može biti opasno', ističe premijerka.

Premijerka Jadranka Kosor u Babindubu kod Zadra pustila je u rad treći dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije čime je magistralni plinovod, odnosno prirodni plin stigao u Dalmaciju. Odgovorila je i na niz pitanja u povodu intervjua predsjednika Ive Josipovića. Na upit jesu li pregovori trebali biti završeni prije lipnja, J. Kosor je rekla: 'Vjerovala sam da se predsjednik Josipović veseli zajedno sa svim građanima što smo postigli veliki povijesni cilj kojeg je ostvarila ova vlada koja je i deblokirala pregovore'.

Na upit da komentira izjavu da se vlada nije borila protiv korupcije i da su nositelji borbe DORH i policija te da ona osobno nikoga nije prijavila za korupciju iako je bilo takvih slučajeva u njenoj blizini, Kosor se zapitala želi li predsjednik nadzirati rad neovisnih tijela. 'Predsjednik tvrdi da nisam nikoga prijavila, a moje je pitanje od kuda to predsjedik zna i je li to nagovještaj da predsjednik želi nadzirati potpuno neovisna tijela. To bi bilo jako loše, kao što je loša i predsjednikova izjava da će njegova popularnost koristiti SDP-u na paralentrnim izborima. Zato bi bilo dobro da se predsjendik vrati u svoje ustavne okvire i vjerujem da predsjednik razumije koliko sve ovo skupa može biti opasno', rekla je Kosor.

'Inače, čim smo završili pregovore, predsjednik je rekao da će on potpisati pristupne ugovore, no mi smo iznimno ponosni na ono što je ova vlada napravila, ali to je postignuće cijele Hrvatske. Također, najave o datumu izbora i priče da to neće biti 4. prosinca nego 5. ili 6. Htjela bih samo podsjetiti da jedan neradni dan košta milijardu i 100 milijuna kuna i zato pitam možemo li si dopustiti još jedan neradni dan i toliki gubitak', pitala je premijerka.

Prema tome, premijerka umjesto da odgovori kako je krivo protumačila pravnu normu, govorila je o troškovima izbora, a takvo izvrtanje teme je nešto što se u posljednje vrijeme prečesto događa Ivo Josipović Na upit da komentira tvrdnju predsjednika da joj može preporučiti jednog kvalitetnog pravnika, premijerka Kosor rekla je kako se ne želi nadmudrivati, ali da bi i ona isto tako mogla reći u tom slučau da bi Uredu predsjednika trebao jedan kvalitetan pravnik.

'Hrvatskoj do ulaska u EU predstoji gospodarsko jačanje'

Riječ je o trećem dijelu plinovodnog sustava Like i Dalmacije dugog 91,3 kilometara od Gospića do Benkovca. Radovi su vrijedni 31,8 milijuna kuna. Premijerka Kosor istaknula je da je plinofikacija posebno intenzivirana u posljednje dvije godine i naglasila važnost plinofikacije, posebno za turizam. Rekla je kako nakon završetka pregovora s EU Hrvatskoj do ulaska predstoji gospodarsko jačanje i da je i ovaj projekt dokaz da je Vlada znala što hoće.

'Budući da je plin iznimno važan i za razvoj turizma, moram ovdje spomenuti i turističke brojke, prema kojima je u prvih šest mjeseci broj dolazaka porastao 11,4 posto, a broj noćenja 13 posto. To su jako dobri podaci i stoga želim podržati ljude u ovom kraju u daljnjem razvoju turizma ali i jačanja gospodarstva', zaključila je premijerka.

Premijerka Kosor pustila je u pogon i crpnu stanicu Grgurice kod Zadra, a čime je završen i 80 milijuna kuna vrijedan projekt kojim je vodu u zadarskom zaleđu dobilo desetak tisuća ljudi u više sela. Premijerka je naglasila kako projekte Hrvatska može zahvaliti prije svega svojim brateljima te je položila vijenac kod spomenika poginulm braniteljima kod Zelenog Hrasta. (Agencija VLM)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene