Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bili smo izloženi neviđenom linču'

Namet 2 posto od 3 do 6 tisuća, most 2015.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas donijela definitivnu odluku o nizu mjera kojima bi trebala prikupiti sredstva kojima namjerava pokrpati brojne rupe u proračunu.

Umjesto tzv. kriznog nameta od 3 posto na ukupnu svotu plaća i mirovina većih od 3 tisuće kuna, odlučeno je da će se na iznose od 3 do 6 tisuća primjenjivati stopa poreza od dva posto, dok će primanja iznad 6 tisuća kuna biti oporezovana sa 4 posto. Gradnja Pelješkog mosta prolongira se do 2015. godine, a od 200 milijuna kuna koliko se planiralo ove godine uložiti u to, 100 milijuna bit će, kako je rekla Kosor, uloženo u ceste. Tristo tisuća udžbenika koji su ostali otprije bit će darovani siromašnim županijama, a stopa PDV-a iznosi 23 posto. Za ponedjeljak je predviđen sastanak sa čelnicima velikih državnih tvrtki i prehrambene industrije, od kojih će Vlada tražiti da ne povisuju cijene. Skraćuje se i radni tjedan, tako će petak biti neradni dan. Uvodi se i porez na luksuz te mobilnu telefoniju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sve smo već odrezali' Ministar Mornar: Uštede su moguće na učeničkom prijevozu Slika nije dostupna Rupa u proračunu Slijedi rezanje dodataka na plaće javnih i državnih službenika

>> Konstruktor i IGH otkupljuju zemljišta na Pelješcu

>> HSU traži Šukerovu ostavku: 'Htio nas je prevariti'

'Ovakav linč više nećemo tolerirati'

Krizni namet bit će dva posto na primanja od 3 do 6 i četiri posto na primanja iznad 6 tisuća kuna Inače, premijerka Jadranka Kosor je ove mjere popratila najblaže rečeno emotivnim riječima. 'U posljednje vrijeme Vlada je bila izložena neviđenom linču, mogao se čuti govor mržnje i to više nećemo tolerirati', rekla je Kosor i dodala kako će 2010. godinu dočekati na nogama te da Hrvatska ne treba tutora (MMF, op.a.).

'Nismo u financijskom kolapsu'

Ministar financija Ivan Šuker, koji se zbog oporezivanja cijelog iznosa primanja većih od 3 tisuće kuna našao na udaru kritika iz HSU-a i umirovljeničkih udruga, rekao je da Hrvatska nije u financijskom kolapsu i da se u ovaj rebalans ide kako u njega ne bi upali. Dodao je i kako se država nije zadužila vani, nego su to učinile banke i gospodarstvenici.

Rebalansom prihodi veći 1,38 milijardi kuna, rashodi smanjeni 260 milijuna

Vlada je Saboru poslala prijedlog rebalansa proračuna kojim se prihodi proračuna povećavaju za 1,38 milijardi kuna, a rashodi smanjuju za 260 milijuna kuna, te prijedloge više zakona vezanih uz rebalans, uz ostalo i zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke veće od 3.000 kuna po dvije stope - 2 i 4 posto. Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako se rebalansom planira povećanje proračunskih prihoda za 1,38 milijardi kuna, a dodatne su uštede ministarstava 510,5 milijuna kuna, od čega će se 250 milijuna namijeniti poljoprivrednicima za isplate potpora.

Deficit proračuna 2,8 posto BDP-a

Predloženim rebalansom proračuna planirani su proračunski prihodi u ukupnom iznosu 111,2 milijarde kuna, a rashodi su oko 120 milijardi kuna. Rebalansom će se potrebe za zaduženjem smanjiti za 1,6 milijardi kuna, s ranijih 10,97 milijardi na 9,3 milijardi kuna, kazao je Šuker, napominjući kako je planiran deficit proračuna 2,8 posto BDP-a. Predloženim će rebalansom više dobiti, za već spomenutih 250 milijuna kuna, resor poljoprivrede, dok su najveće uštede predviđene kod Ministarstva zdravstva 219 milijuna kuna, prometa 74 milijuna, obrane 43 milijuna, unutarnjih poslova 34 milijuna itd. Uz rebalans, Vlada je Saboru uputila i više zakonskih prijedloga, među njima i o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke koji će u razdoblju od 1. kolovoza ove do kraja 2010. plaćati po dvije stope - 2 posto na primitke u iznosima od 3 do 6 tisuća kuna, a na iznose iznad 6 tisuća po stopi 4 posto. Oporezivat će se kompletan iznos plaća ili mirovina koje su iznad 3.000 kuna, jer, kad bi bilo onako kako kaže Hrelja, učinkovitost ne bi bila nikakva, istaknuo je Ivan Šuker.

Izmjena Zakona o PDV-u

Vlada je Saboru uputila i prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojim se stopa diže sa 22 na 23 posto, zakona kojim se uvodi naknada za usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijama - naknadu od 6 posto ukupnog prihoda na SMS poruke i razgovore mobitelima. Uz taj, Vlada je Saboru poslala i prijedloge zakona kojim će se povećati stopa PDV-a sa 22 na 23 posto, uvesti posebne naknade na mobilnu telefoniju - 6 posto na ukupni prihod od SMS-a i razgovora, uvesti nove, više cjenovne kategorije automobile s većim trošarinama. Saboru su upućeni i prijedlozi zakona kojim se reguliraju potpore za očuvanje radnih mjesta, dok se izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju smanjuju naknade za nezaposlene. (T.Š. / Hina)

Hoćete li zbog kriznog poreza početi još više štedjeti?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene