Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrugli stol o stanju korupcije

'Korupcija je sastavni dio hrvatskog sustava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Istrage, zatvori i suđenja neće dovesti do iskorjenjivanja korupcije jer su njezini uzroci u hrvatskome društvu sistemski'.

To je zaključak okruglog stola 'Uzroci, razmjeri, pojavni oblici i efikasnost strategije suzbijanja korupcije u Hrvatskoj' kojeg su organizirali GONG i UN Global Compact Hrvatska.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

>> Najkorumpiranija područja su politika i zapošljavanje

>> Sabor o borbi protiv korupcije: Ponovno teške riječi?

'Korupcija je toliko sastavni dio funkcioniranja hrvatskoga političkoga i ekonomskog sustava da se ne može tretirati kao izolirani incident', rekao je Josip Kregar sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta. Kregar je dodao kako korupcija nije rezultat mentaliteta, nego općeg stanja u državi.



Govoreći o transparentnosti financiranja izbornih kampanja i političke promidžbe, Dragan Zelić iz GONG-a je istaknuo da će ključnu ulogu u borbi protiv korupcije imati novi Zakon o financiranju stranaka i političkih kampanja. Već prvi test, dodao je, očekuje se na sljedećim parlamentarnim izborima. 'Po novom Zakonu, imamo Državno izborno povjerenstvo koje će provoditi neovisan nadzor i bit će ključno u sankcioniranju kandidata i stranaka koje krše zakon prije izbora', rekao je Zelić.

Zelić je također dodao kako je važno da mediji objave svoje cjenike oglašavanja i popuste koje daju strankama kako bi se lakše mogla pratiti transparentnost financiranja političkih stranaka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene