Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HEP donosi

Koristite li prirodni plin? Doznajte zašto je 15.000 hrvatskih kućanstava već promijenilo opskrbljivača

Na njemu kuhamo naše najdraže jelo i koristimo ga kako bismo zagrijali svoj dom, a ako živite u Hrvatskoj, to je jeftinije negoli većini građana u Europi.

Cijena u Hrvatskoj, koja je ispod prosjeka cijene u cijeloj Europi, postavlja se prema tarifnom modelu i potrošnji kilovata po satu, a u nju su još uračunate i nabava, skladištenje, transport, distribucija te usluga opskrbe plinom. Europa je pokrivena mrežom plinovoda, a ona u Hrvatskoj najgušća je u njezinu središnjem i kontinentalnom dijelu te Istri i Primorju, a plin se smatra najpouzdanijim izvorom energije na našim prostorima.

A kako zapravo plin dolazi do naših domova?

Prirodni plin vadi se iz zemlje, zatim prolazi postupak čišćenja na bušaćem postrojenju, a potom ulazi u transportni plinovodni sustav pa u distribucijski sustav i tek se onda dostavlja na odredište, gdje se može odmah početi skladištiti ili koristiti
Plinovodni sustav se sastoji od više dijelova ili mreža pa tako razlikujemo transportni plinovod (tlak 20 do 100 bara), distribucijsku mrežu (0,1 do 4,0 bara) i kućnu instalaciju (do 100 milibara).
Duljina plinskog transportnog sustava u Republici Hrvatskoj iznosi 2.693 kilometara, od čega je 952 kilometara plinovoda radnog tlaka 75 bara i 1.741 kilometara plinovoda radnog tlaka 50 bara.
Distribucijska mreža razvodi plin do krajnjih korisnika, a završava kućnim priključkom na objektu potrošača. Ukupna duljina svih plinskih distribucijskih sustava u Republici Hrvatskoj iznosi 19.500 kilometara.

Na hrvatskom tržištu postoji 35 distributera plinom koji na svom području osim djelatnosti distribucije plinom na svom području obavljaju i djelatnost javne usluge opskrbe plinom.

Opskrba plinom može se obavljati kao tržišna usluga, pri čemu kupac slobodno izabire opskrbljivača s kojim ugovara uvjete i cijene opskrbe ili kao javna usluga za kupce kategorije kućanstvo u kojoj su uvjeti i cijena regulirani.

Zašto su neka kućanstva odlučila prijeći na tržišnu opskrbu?

Do sada su se gotovo sva kućanstva koristila javnom uslugom opskrbe, jer je regulator utvrđivao cijenu takve opskrbe na znatno nižoj razini od cijene tržišne opskrbe. Hrvatsko tržište je već dugo otvoreno konkurenciji, no padom cijena plina na europskom veleprodajnom tržištu sada su stvoreni uvjeti za konkurentnu ponudu tržišnih opskrbljivača u kategoriji kućanstva. Zato su neka kućanstva odlučila prijeći na tržišnu opskrbu i odabrala druge opskrbljivače koji su ponudili nižu ukupnu cijenu opskrbe.

Prema podacima Hrvatskog operatora tržišta energije d.o.o. (HROTE) do sada je približno 15.000 kućanstava promijenilo opskrbljivača te nabavlja plin izvan okvira javne usluge.

Pročitajte i ovo Plinsko brojilo HEP donosi Nezaobilazni energent! Evo zašto se uvijek možete pouzdati u prirodni plin

Smanjenju cijena pogodovala je i promjena Metodologije utvrđivanja cijene javne usluge opskrbe plinom. U skladu s tom promjenom opskrbljivač može ponuditi i nižu cijenu ukoliko uspije osigurati povoljniju nabavnu cijenu plina odnosno ponuditi nižu tarifnu stavku za svoju uslugu opskrbe plinom.

Od 1. travnja 2021. dolazi do deregulacije cijena na tržištu plina za kućanstva pa se očekuju značajnije promjene za kupce, između ostalog nove usluge i tarife.

Ukoliko već sad želite ugovoriti opskrbu plinom prema tržišnim uvjetima i osigurati svom kućanstvu najnižu cijenu plina na tržištu to možete učiniti jednostavno i besplatno u samo nekoliko koraka.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom HEP po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene