Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rate porasle i do 700 kuna

Korisnici stambenih kredita imaju najviše razloga za strah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je premijer jučer mnoge uplašio izjavom da banke traže povećanje kamata na 20 posto, razloga za toliki strah nema. Hrvatska narodna banka kamate za građane je limitirala na 14 posto. Najviše razloga za strah imaju oni sa stambenim kreditima.

Pravu je uzbunu jučer izazvao premijer Ivo Sanader s još jednim gafom vezanim uz krizu - uplašio je građane kamatama na kredite od 20 posto, a danas tvrdi da nema razloga za paniku. 

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke

'Pojasnio' je da se ne radi o kreditima građana, nego tzv. prekonoćnim kreditima, koji s njima nemaju veze.

No, opasnost i dalje lebdi nad glavama mnogih. Kamate na minuse već se sada u većini banaka kreću oko 13 posto, a na kartice oko 14. Kamate za minuse po tekućem i karticama već su sada oko 12 i 13 posto tako da nema velike mogućnosti rasta. 

>> Sanader poručio sindikatima: U banani smo

>> Sanader: Građani, ne bojte se kamata od 20 posto

Za stambene kredite kamate se kreću oko 7 posto. Većina banaka rate na kredite dizala je u posljednjih nekoliko godina više puta. 

Mnogim građanima rate su samo od početka ove godine porasle i do 700 kuna. A svi su u minusu. 

Vesna Šašo ima kredit od nešto više od 1000 kuna. Kaže, snaći će se kao i uvijek.

'Pa kako bude, otplatit ćemo. Snaći ćemo se, plus-minus i nekako prođe', odgovorila je gospođa Šašo.

'Određena korekcija kamatne stopa na više je nužna u ovom trenutku, a uzimajući u obzir sve parametre, taj rast bi u idućoj godini mogao biti u prosijeku oko 0.5 posto', kažu u Erste banci.

Čak 70 posto prihoda banaka dolaze od kamata. Korisnicima svih kredita rata će tako sigurno porasti, pitanje je samo koliko.

Oprečnim izjavama Vlada i sam premijer zbunjuju javnost, a na ruku im ne idu ni sindikati. Na svojim su službenim stranicama razotkrili njegov tajni dolazak na njihov sastanak i priznanje da situacija nije dobra.

'Bez dramatiziranja, visimo o niti...u banani smo', doslovno je rekao premijer, tvrde u sindikatima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene