Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstariji u Hrvatskoj

Već 800 godina Korčula živi prema strogo pisanim pravilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korčulanski je statut regulirao sve: od krivičnog zakonodavstva, pomorskog zakonodavstva do poljoprivrede i gospodarstva.

Korčulani slave osam stoljeća svojeg Statuta, najstarijeg gradskog statuta u Hrvatskoj i jednog od najstarijih u Europi. Mnoga pravila koja su vrijedila prije osam stoljeća, mogla bi se primijeniti i danas, donosi Dnevnik Nove TV.

Već 800 godina Korčula živi prema strogo pisanim pravilima. Statut iz 1214.godine je dokument koji je među prvima u Europi uredio grad Korčulu. Sa svojih osam stoljeća korčulanski Statut najstariji je u Hrvatskoj, a nakon ruske Pravde, drugi najstariji kod svih Slavena.

'Regulirao je sve: od krivičnog zakonodavstva, pomorskog zakonodavstva do poljoprivrede i gospodarstva', pojasnio je Duško Kalođera, predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje 800 godina Statuta.

Korčulanski Statut na snazi je bio čak 600 godina. Današnji gradski oci priznaju, neke stvari bi mogli i danas primijeniti.

Korčula: Međunarodni susret knjižničara “Library. I Love It”

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Putovanje Europom (Foto: Getty Images) Poruka iz Bruxellesa ''Izbjegavajte nebitna putovanja'': Europa će dobiti i tamnocrvene zone, one će imati posebna pravila

'Onaj koji je primijetio kršenje i dokazao to sa valjanim svjedocima, imao je pravo na polovicu, ili u nekim slučajevima jednu trećinu kazne kao svoju nagradu. Tako da se na taj način se ekonomiziralo sa represivnim aparatom, kaže korčulanski gradonačelnik Vinko Kapelina.

A zbog pravila iz Statuta koji je branio bezrazložnu sječu stabala, Korčula je do danas ostala jedan od najšumovitijih otoka Mediterana.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene