Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Susanni di Mauro Bunjevac određen jednomjesečni pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Susanne di Mauro Bunjevac, osumnjičenoj za pokušaj ometanja istrage protiv odbjeglog umirovljenog generala Vladimira Zagorca, danas je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke koje će istražni sudac početi ispitivati 23. listopada.

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda, Ratko Šćekić, odredio je pritvor 35-godišnjakinji na zahtjev državnog odvjetništva koje Susanne Bunjevac sumnjiči za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudac odlučio Nevenki Jurak mjesec dana istražnog zatvora Slika nije dostupna Poseban događaj za tročlanu obitelj Nosi četvorke a pila je antibebi pilule

Osumnjičena danas nije ispitana, a po riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića, to i nije bilo nužno za donošenje odluke o pritvoru i provođenju istražnih radnji koje je predložilo tužiteljstvo. 

Riječ je o saslušanju osam svjedoka. Prvi od njih bi se pred istražnim sucem trebali pojaviti 23. listopada.

Neslužbeno se doznaje da bi trebala biti ispitana predsjednica Uprave GT Sylton grupe, Antoniu Mariu Karpidou, koja je opovrgnula da je Bunjevac za tu tvrtku radila i istraživala tokove novca sa tajnih bankovnih računa u inozemstvu na kojima se prikupljao novac za obranu Hrvatske, a što je Bunjevac napisala u svojoj izjavi ovjerenoj kod javnog bilježnika. Izjavu te preslike novinarima je podijelio Zagorčev
branitelj Zvonimir Hodak.

Među predloženim svjedocima su navodno direktor Zagorčevih tvrtki u Hrvatskoj Romano Binder i Dubravko Kohek, na čijem je imanju Bunjevac navodno čuvala arapskog konja kojeg joj je, po tvrdnjama tužiteljstva, za pomoć u ometanju istrage dao Zagorec. 

Predloženi su još neki svjedoci iz Popovače, Kašine i Podgarića, među ostalim i osoba kod koje je Bunjevac ima prebivalište i gdje se zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić susreo s njom prije ljeta ove godine.

Odvjetnik osumnjičene Mirko Batarelo izjavio je novinarima pred sudom kako je zapanjen što su transkripti razgovora i dopisivanja njegove branjenice i Zagorca objavljeni u medijima, i to onih kojih, kako tvrdi, nema u spisu.

Ocijenio je kako je osumnjičenoj određen pritvor samo iz razloga da još mjesec dana ne bi javnosti objavila sve što zna o slučaju.

Kazao je da mu nije jasno zašto među svjedocima nije i Pajić s kojim je, kako tvrdi, njegova branjenica surađivala.

Nju je zagrebačka policija uhitila sredinom prošlog tjedna, večer prije nego li je Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak na novinskoj konferenciji ustvrdio kako je riječ o osobi koja su Državno odvjetništvo RH (DORH) i predsjednik Stjepan Mesić angažirali u istrazi o tajnim bankovnim računima u inozemstvu i "nestanku" dragulja iz MORH-a, za što se sumnjiči Zagorca i koja navodno ima dokaze da je Zagorec nevin.

DORH je odbacio te tvrdnje i izvijestio da je Bunjevac ponudila pomoć u istrazi protiv Zagorca, ali da se ubrzo ispostavilo kako ona pokušava omesti istragu i pomoći Zagorcu koji ju je za to nagradio arapskim konjem. 

Zbog toga su je prisluškivali i tajno snimali. Transkripti njezinih razgovora sa Zagorcem i SMS poruka koje su
izmijenili objavljeni su u tisku.

Zagorca hrvatskog pravosuđe traži zbog sumnje da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. iz sefa tog ministarstva odnio dragulje te da je time zlouporabio položaj i ovlasti, oštetivši državu za pet milijuna eura.

Posljednjih sedam godina on živi u Austriji, gdje bi se uskoro
trebalo odlučiti hoće li ga se izručiti Hrvatskoj. On se tome protivi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene