Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad deficita

Komisija predložila izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u ponedjeljak preporučila izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita (EDP) na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju, a nakon što je prošle godine zabilježen pad i proračunskog deficita i javnog duga.

Europska komisija za našu zemlju preporučila je zatvaranje postupka prekomjernog deficita. Ipak, Komisija smatra da se Hrvatska i dalje suočava s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama, pa je ključno da se nastave reforme. Ciljani deficit, kažu, spustili smo na 0,8 posto BDP-a u 2016. godini, što je puno bolje od preporučenih 2,7 posto BDP-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Ilustracija Iskazan udjelom BDP-a Hrvatski dug ispod europskog prosjeka: Hrvatska je najsličnija jednoj državi na čiju ekonomiju se uvelike i oslanja

Velik problem nam je i dalje javni dug koji će ostati iznad 60 posto BDP-a, ali Komisija navodi da je, prema prognozama, potvrđen trend smanjenja tog duga.

Komisija preporučuje da se postupak u slučaju prekomjernog deficita obustavi za Hrvatsku i Portugal. Ako Vijeće prihvati Komisijinu preporuku, time bi se korektivni dio Pakta primjenjivao na samo četiri države članice, u odnosu na 24 države članice u 2011.

''To je zaista jedna lijepa i važna vijest i priznanje hrvatskom i portugalskom narodu za korake poduzete u cilju izlaska iz krize", rekao je Pierre Moscovici, povjerenik EK za ekonomske i financijske poslove.

EK je uputila pet preporuka za Hrvatsku koje su gotovo identične prošlogodišnjim, a odnose se javne financije i oporezivanje, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plaća, javnu upravu i državna poduzeća te uslužni sektor i pravosudni sustav.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na pitanje novinarke Dnevnika Nove TV o tome hoće li ova odluka utjecati na gađane, kaže da dugoročno hoće.

''Dobra je svaka stabilizacija države i to je dobra poruka i stranim investitorima i svima onima koji žele poslovati. Treba nastaviti s reformama. Nadam se političkoj stabilnosti i u vremenu koji je pred nama, jer svi mi moramo razmišljati o građanima, o dobrobiti građana i u tom smislu, tako se ponašati i politički i u sklopu svojih funkcija koje obavljamo'', rekla je predsjednica.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene