Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Hrvati u BiH nisu hrvatska dijaspora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati u BiH nisu hrvatska dijaspora, izjavio je danas predsjednik Stipe Mesić, te dodao da izborni zakon i popise birača treba mijenjati nakon parlamentarnih izbora.

Na novinarsku zamolbu da komentira izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da će SDP, kad osvoji vlast, ukinuti u Hrvatskoj biračko pravo Hrvatima iz BiH, predsjednik Mesić je rekao da mu nije drago što ta tema postaje predizbornom temom.

Pročitajte i ovo Screenshot Dostigli ste limit Obožavatelj iz Italije ogorčen jer ne može glasati za Baby Lasagnu: "Ovo izgleda kao namještaljka" Baby Lasagna Rim Tim Tagi Dim Eurosong ima novo pravilo za glasanje, kako će utjecati na plasman Baby Lasagne?

"Hrvati u BiH su konstitutivan element BiH, kao i preostala dva konstitutivna naroda i oni nisu naša dijaspora. Činjenica je također da je na snazi takva zakonska regulativa, koja ih uključuje u dijasporu, iako oni to nisu", ocijenio je.

>> Milanović: 'Treba ukinuti glasovanje Hrvatima u BiH'

Na izričito pitanje je li on osobno za oduzimanje Hrvatima iz BiH statusa hrvatske dijaspore ili ne, Mesić je odgovorio da "treba razlučiti što dijaspora jest, a što nije, ali da treba voditi računa i o političkoj situaciji s Hrvatima u BiH".

Dodao je da kao "odgovorni ljudi moramo voditi računa i o tome što će biti s bosanskohercegovačkim Hrvatima kad Hrvatska uđe u EU i kad između Hrvatske i BiH bude shengenska granica i nova pravila".

Predložio je da to pustimo vremenu koje dolazi, jer su Hrvati u BiH naše biračko tijelo, a izborni zakoni moraju se donositi prije nego počne izborna kampanja, a ne sada. Zato odmah nakon izbora treba uskladiti izborni zakon i popise birača sa standardima Europske unije, izjavio je predsjednik Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene