Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska glasala protiv rezolucije UN-a

Komentar Hrvoja Krešića: "Hrvatska se ovime stavila na radar, nadajmo se da neće biti posljedica"

Aktualno Galerija Hrvoje Krešić, Romina Knežić i Petar Pereža Hrvoje Krešić, Romina Knežić i Petar Pereža Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska protiv rezolucije - 1 Hrvatska protiv rezolucije - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska protiv rezolucije - 2 Galerija 1/4 >>
Rezolucija o humanitarnom primirju u Gazi u UN-u je dobila dvotrećinsku podršku. Hrvatska je bila protiv takve rezolucije jer se u dokumentu ne spominje Hamas niti se imenom osuđuju njegovi zločini protiv izraelskih civila.

Komentar na takvu odluku Hrvatske dao je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Hrvatska je apsolutno ispravno postupila kada je riječ o načinu kakve poruke šalje vezano uz Hamas, za njihov teroristički napad na jug Izraela, na njihove grozomorne zločine. Valja imati na umu da Hrvatska teško može biti protiv Izraela zbog svoje povijesti, zbog Drugog svjetskog rata Hrvatsku se gleda kroz vrlo određenu prizmu i svaku odluku vezanu za Izrael. Ali je pitanje je li zaista dovoljno snažno poručila da u svemu ovome vodi računa o onome o čemu kaže da nominalno vodi računa, a to je poruka Izraelu da svaka odmazda, zaštita svoga teritorija mora biti u skladu s međunarodnim zakonom", rekao je Krešić.

"Velike su razlike u glasovanju članica Europske unije, 13 članica je čak bilo za, 15 članica je bilo suzdržano, za Njemačku je očekivano da je uvijek neutralna po pitanju Izraela. Neke države su bliske aktualnoj izraelskoj vlasti poput Mađarske, a druge države imaju svoje vlastite pozicije,,. Žele između ostalog i poslati poruku ne samo Izraelu i Palestini, nego i ostatku međunarodne zajednice", naglasio je reporter.

Pročitajte i ovo Potres na sjeveru Italije na sjeveru zemlje Umjereno jak potres pogodio Italiju, osjetio se i u Hrvatskoj: "Čulo se podrhtavanje i buka"

Dao je svoje mišljenje koja je zapravo snaga ove rezolucije.

"Sigurno sad neće prestati sukobi, neće biti ni na koji način obvezujuća, bilo za Izrael, bilo za Palestinu, brojne rezolucije su se donosile i ostale mrtvo slovo na papiru. To je pitanje političke poruke, to je pitanje službene povijesti, jednog dana će se netko moći vratiti na ove odluke, vidjeti tko je za što glasao, s kojim razlogom i iz toga izvoditi određene zaključke."

Je li ovom odlukom doista, kako kaže Predsjednik Republike Zoran Milanović, Vlada izložila Hrvatsku potencijalnim ugrozama?

"To je pitanje o kojemu ćemo neko vrijeme razgovarati, ja se duboko nadam da nije, ali da neke ugroze postoje, o tome govori svako godišnje izvješće različitih službi koje se time bave, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Postoji različiti centri islamskog terorizma koji nisu tako daleko od Hrvatske, radili su grozne stvari po Europi. Hrvatska se ovime stavila na neki način na radar. Nadajmo se da neće biti nekih posljedica", zaključio je reporter Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene