Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uplatnice za borbu protiv komaraca

Komarci: Životinje ugibaju jer se ne mogu obraniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz račune za struju, vodu ili plin Vukovarci će ovaj mjesec dobiti i jednu neobičnu uplatnicu, onu za borbu protiv komaraca.

Riječ je o dobrovoljnim prilozima građana u borbi protiv letećih napasnika, kojih je u gradu više od 60 milijardi na dan. Ne štete komarci samo ljudima. Zbog prevelikog broja uboda zabilježeno je i nekoliko slučajeva ugibanja divljači.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Ilustracija prijenos bolesti Zapanjujuće istraživanje razbilo mitove o prijenosu virusa, proučili su 12 milijuna uzoraka

Grad na Dunavu, a komarci u gradu. Vukovarci u petnaest minuta trpe i do 800 uboda. 'Jako grizu, sinoć nisam mogla van, preksinoć isto, moram bježati kući kad je najljepše navečer', rekla je jedna žena. Vukovar oblijeće 60 milijardi komaraca na dan. Okolne šume i bare tvornice su ličinki. Lovci u šumu stoga ne idu bez dodatne opreme.

Divljač takvu zaštitu nema. Veterinari su pronašli i nekoliko uginulih srna. 'Nije lako ni čovjeku, a zamislite kako je malom lanetu, kad se 24 sata nema sa čime braniti, osim ušima', ispričao je Ivica Kovačević, Lovačko društvo Vepar. Vrijeme je novac, a novca za zaprašivanje Vukovar nema. Gradonačelnik je građane pozvao na solidarnost.

'Pozvao sam građane da izdvoje dobrovoljne priloge po 15 kuna u sedmom, osmom i devetom mjesecu da se riješimo komaraca', rekao je Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara. Jedno avio-tretiranje stoji 300 tisuća kuna.

'Ja ću dati dobrovoljni prilog, ne znam kako su to zamislili,ali samo da bude efikasno', kaže jedan Vukovarac. Uplatnice za komarce građani će dobiti s računima za komunalne usluge. Skupi li se dostatno dobrovoljnih kuna, Vukovarci bi mogli 'koliko toliko' mirno šetati gradom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene