443831
443831
443831
443831
443831

Petar peče, a Ilija žeže!

  • , 20.07.2016., 07:42
  • Autor:
  • komentara

Kolumnist portala Dnevnik.hr ugledni je hrvatski meteorolog Milan Sijerković. Gospodin Sijerković neumorno piše već godinama i do sada je objavio više desetaka knjiga. Mnogi ga na TV ekranima gledaju od djetinjstva, a sada imate priliku čitati njegove kolumne na našem portalu.

 
 
 
 
Milan Sijerković, meteorolog (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Sijerković, meteorolog (Foto: Dnevnik.hr)

Među svecima koji u srpnju imaju svoje spomendane u hrvatskom pučanstvu najglasovitiji su sv. Ilija ( spomendan 20. srpnja) i sv. Jakov (25. srpnja). S obzirom na to ne iznenađuje što su sveti Ilija i njegov spomendan Sv. Ilija (Ilindan, Ilinje) u nekim krajevima Hrvatske (južna Dalmacija i dubrovačko primorje, primjerice) u prošlosti „kumovali“ jednome od pučkih naziva toga mjeseca (ilinštak).

U pučkoj meteorologiji sveti Ilija ima vrlo istaknuto mjesto. S njime se povezuju velike vrućine, ali i grmljavinsko nevrijeme s munjama i gromovima.

No, prije nego što se pozabavimo meteorološkom ulogom toga sveca potrebno je ipak napisati ponešto o njemu kao o osobi, vjerski vrlo važnoj u davnim vremenima koja su prethodila pojavi kršćanstva.

Sveti Ilija bio je glasoviti starozavjetni prorok. Rodio se u Tišbi, mjestu na istočnoj obali rijeke Jordana, na rubu Giledaske pustinje, a njegovo ime na hebrejskom znači Moj Bog je Jahve. Živio je i djelovao u Sjevernom kraljevstvu ili Kraljevstvu Izrael, jednome od dva dijela na koje se raspala moćna izraelska država nakon vladavine legendarnih kraljeva Davida i njegova sina Salomona u 10. stoljeću prije Krista.

Živio je u 9. stoljeću prije Krista, u doba kraljevanja Ahaba i njegova sina Ahazje. Prijestolnica Južnog kraljevstva postat će Jeruzalem, a Sjevernog Samarija. Dok je vjera u Jahvu u južnoj državi većim dijelom sačuvana, u sjevernijoj to nije bio slučaj. Njezini kraljevi često su se ženili s kraljevnama okolnih naroda, a one su sa sobom donosile i svoje religije. Tako je bilo i u doba kralja Ahaba, čija je supruga agresivno uvodila kult boga Baala i božice Aštarte, dok je štovanje Jahve bilo zabranjeno. Kraljica je dovela mnoštvo Baalovih svećenika (na dvoru ih je bilo čak 450), a naredila je pogubljenje svih Jahvinih proroka.

Ilija je ostao jedini preživjeli prorok. Povukao se na brdo Karmel (što na hebrejskom znači voćnjak) koje se u Palestini proteže u duljini 25 km uz Sredozemno more iznad lučkoga grada Haife. On je uz znamenito „Ilijino vrelo“, u samoći pećine (koja je sačuvana i sada!) provodio samotnički život u molitvi i strogoj pokori, daleko od svakodnevne buke i strke rodnoga grada Tišbe u plodnoj riječnoj dolini. Ilija je prigovarao puku što je zaboravio sve zasluge Jahve za izraelski narod i zalagao se za vraćanje slavu Jahvi, bez obzira na cijenu. Pokazivao je izrazitu borbenost i aktivnu zauzetost protiv nametanja i širenja poganske vjere. Ilija je otvoreno prigovarao kralju upropaštavanje Izraela. Iliji se pridjeljuju moći upravljanja prirodom i vremenom, što je on iskoristio u svojoj borbi za štovanje pravog Boga. Najavio je kralju Ahabu, kao kaznenu mjeru, dugotrajnu sušu (bez kiše i rose!), i nebeske vode nije bilo tri godine i šest mjeseci, a kiša je ponovno padala tek nakon Ilijine molbe Jahvi, što je zemlju učinilo plodnom i spasilo puk od gladi i smrti.

O gromovničkom ugledu svetog Ilije bit će riječi drugom prigodom, a sada istaknimo njegovu povezanost s ljetnim vrućinama. U podneblju Hrvatske druga je polovina srpnja često razdoblje najpostojanijeg lijepog vremena tijekom ljeta. Kišonosne se ciklone tada s Atlantskog oceana premještaju preko europskog kontinenta na istok najsjevernije u godini, najdalje od Hrvatske. Izostanak njihova utjecaja, dugi dani, obilje sunca i velika jakost sunčanih zraka stvaraju povoljne okolnosti za prisutnost ljetne vrućine. Zato se u puku, posebice u ljeti poslovično suhoj i žarkoj Dalamciji, sa zebnjom očekuju ilijine vrućine, pa se razložno naglašava kako Sveti Ilija žari ili„žeže“.

Poljički župnik Frano Ivanišević je u svojoj knjizi o životu, podneblju i običajima u dalmatinskim Poljicama, području južnije od Splita, zabilježio i sljedeće: „Na Ilindan najveća žega, nije nego da ti oči izvrcaju iz glave. Upali se zemlja, vidu se po ariji (zraku) kao niki tanki plameni, gdi se tresu i blištu prid očima, ne ima čuha vitra, izgori drivo i kamenje, ne bi rekao sve će planuti. Teško ti ga kukuruzu i svakon intradi na tančicam zemljan, sve sprži.“

Puk iz iskustva zna o prvom ljetnom vrućinskom valu o blagdanu Sveti Petar i Pavao (29. lipnja) i drugom, još jačem, o Svetom Iliju, a svoje je upozorenje o tome sročio u izreku: Petar peče, a Ilija žeže!

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se