457339
457339
457339
457339
457339

Kolika je vjerojatnost da ćemo u trgovinama naići na uvoznu piletinu?

  • , 16.11.2016., 19:21
  • Autor:
  • komentara

Vrlo gruba procjena kaže da je svaki treći kilogram pilećeg mesa iz uvoza.

 
 
 
 
Uvoz mesa (Video: Dnevnik Nove TV)
Uvoz mesa (Video: Dnevnik Nove TV)

Posljednja dva slučaja pojave salmonele, vezana su isključivo za uvoznu hranu koja se stavlja na police trgovina pred naše potrošače. U najnovijem slučaju riječ je o piletini, koliko je vjerojatnost da ćemo u trgovinama naići na uvoznu piletinu?

Vrlo gruba procjena kaže da je gotovo svaki treći kilogram pilećeg mesa iz uvoza.

Prema podacima za 2015. godinu u klaonicma je proizvedeno 52.366 tona pilećeg mesa, uvezeno je 17473 tone, odnosno jedna trećina domaće proizvodnje, a izvoz je iznosio 4942 tone.

Što se tiče uvoza, najviše pilećeg mesa došlo je iz Poljske i Mađarske.

Kada gledamo ukupno meso peradi za 2015. godinu, ne samo piletinu, onda to izgleda ovako:

Proizvedeno je 62.336 tona, uvezeno 23.044 tona, a izvezeno 6.964 tone. Izvoz je dakle, tri puta manji od uvoza.

Ono što je jako zanimljivo je kako su se proizvodnja i uvoz mesa peradi kretali u posljednjih deset godina, proizvodnja je padala, a uvoz rastao.

2006. godine proizvedeno je 85.000 tona, a uvezeno 6.163. 2015. godine proizvedeno je 80.000 tona, a uvezeno 24.150 tona.

Zanimljivo je da je uvoz u deset godina rastao gotovo 4 puta, a domaća proizvodnja je padala. Domaći su proizvođači izloženi stalnim kontrolama, a ako se njih pita, oni bi sustav nadzora, postrožili.

''Nažalost nema kontinuirane kontrole kod uvoza''

''Što se tiče naših renomiranih proizvođača mesa peradi, oni stavljaju na tržište isključivo meso peradi domaće proizvodnje, kontrola je sveobuhvatna, radi se o preko 100 tisuća vlstitih analiza preko samokontrola i plus državna kontrola, radi se oko 25,30 tisuća kontrola'', rekao nam je Branko Bobetić (Croatiastočar).

''Nažalost nema kontinuirane kontrole kod uvoza kao što je kod ostalih zemalja članica, kod nekih EU članica prije nego se roba stavlja na tržište, potrebna je i analiza, kod nas toga nema'', odgovorio nam je na pitanje o kontrolama uvoznika.

Inače, što se tiče godišnje potrošnje, svatko od nas na godinu pojede 19,08 kg piletine i 3,87 kg puretine. Trećina toga nije s naših farmi.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se