Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objašnjenje u fusnoti

Koliko iznosi porezni dug Agrokora? U izvješću upakiran pod "ostale zajmove"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agrokor je jučer objavio kako je dug posrnulog koncerna na dan 31. ožujka 2017. iznosio 40,4 milijarde kuna.

U izvješću  se pojašnjava kako se iskazani dugovi odnose na 19 najvećih društava koncerna te ne uključuju dugovanje cjelokupne Proširene Grupe.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Slika nije dostupna Afera Agrokor Božinović: O pitanjima nacionalne sigurnosti ne raspravlja se javno

Kad je riječ o tekućim obvezama prema državi, u izvješću se pod kategorijom "ostali zajmovi" navodi dug od 1,5 milijarde kuna koji prema tumačenju u fusnoti uključuje i poreznu obvezu.

Porezni dug u "ostalim obvezama"

"Proširena Grupa preuzela je odgođenu poreznu obvezu zbog reevaluacije imovine, postrojenja i opreme. Ova potraživanja nisu osigurana", navodi se u izvješću.

Koliko točno iznosi porezni dug nije moguće otkriti obzirom da iskazani iznos uz porezna dugovanja uključuje i "ostale obveze primarno povezane s pred-uplatama lokalnim partnerima i obvezama prema zaposlenicima od kojih se većina odnosi na otpremnine i mirovine".

U izvještaju je precizno izražena samo stavka "odgođeni porezni dug" koja iznosi 435 milijuna kuna, no to nije dospjeli dug Agrokora.

Ramljak: "Znao sam da je situacija ozbiljna još prije godinu dana"

Podsjetimo, Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor u jučerašnjem je Dnevniku Nove TV kazao kako je on znao da će stanje u Agrokoru biti ozbiljno još prije godinu dana.

"Moji kontakti koji su bili s tom grupacijom su bili preko Morgan Stanley banke s kojom sam ja radio i bio lokalni partner. I već onda su neke analize pokazivale da ovakvo zaduženje neće dugo trajati", kazao je Ramljak.

Na upit kako je moguće da političari nisu ništa znali, Ramljak je poručio:

"Politika i političari nisu znali sigurno do Nove godine ili nešto malo prije Nove godine, ali već tada se počelo na neki način i u njihovim razmišljanjima pojavljivati ta sumnja da kompanija neće imati mogućnosti se sama održati u situaciji kakva je bila".

Potvrdio je kako se Agrokor zaduživao u inozemstvu na osnovu friziranih financijskih izvješća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene